Vyšší platy ve školství: Valachová podpořila odboráře v tričku s logem kampaně

Brífink ke kampani Konec levných učitelů (zdroj: ČT24)

Školské odbory na jednání s ministryní Kateřinou Valachovou (ČSSD) zopakovaly požadavek na desetiprocentní růst platů učitelů i nepedagogických pracovníků. Pokračují tak v kampani Konec levných učitelů, kterou zahájily před měsícem. Koalice se zatím shodla jen na pěti procentech, Valachová ale požadavek učitelů podporuje. Pokud při vyjednáváních odbory neuspějí, přikročí ještě v červnu k důraznějším akcím.

„Pět procent je pro nás v tuto chvíli naprosto, naprosto nepřijatelné. V tuto chvíli další kroky nebudeme zveřejňovat. Diskuse ale byla velmi bouřlivá, zazněla i slova jako stávka,“ uvedla místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství  Markéta Seidlová.

Následující dva týdny mají odbory vyčleněny na vyjednávání. Jejich zástupci se sejdou s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), mají zájem i o schůzku s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

„Letos jsem poprvé po deseti letech vyjednala nejen nárůst peněz na tarify, ale i na reálné počty dětí ve školách,“ uvedla ministryně Valachová. Požadavek na desetiprocentní růst platů je podle ní relevantní, proto přišla do vyjednávání rozpočtu na příští rok s požadavkem na 13 miliard navíc, i když se to podle ní může zdát jako šokující suma. Valachová už dříve ocenila, že ji podpořil i premiér.

Andrej Babiš ale v minulých týdnech mluvil jen o pětiprocentním růstu s tím, že si ale učitelé zvýšení platů zaslouží. „Přijdeme s návrhem, který by navýšil výdajové rámce, ale jen v tom případě, že bychom vybrali více daní,“ uvedl. „Musíme se ale domluvit na celém rozpočtu a nemůžeme říci, že tato profese dostane více a ostatní ne.“

Vedle růstu platů požadují odbory třeba to, aby byla maximální možná kapacita naplnění jedné třídy 25 dětí, jinak se podle nich nemůžou jednotlivým studentům věnovat individuálně.

obrázek
Zdroj: ČT24

Odbory chtějí platy dostat na 130 procent průměrné mzdy

Pokud by odbory s desetiprocentním růstem nakonec uspěly, vyšplhal by průměrný hrubý plat učitele na 29 686 korun. Hypotetický nárůst na 130 procent průměrné mzdy v Česku, což je pomyslná cílová meta odborářů, by nyní znamenal průměrný učitelský plat 34 407 korun.

V loňském roce byl hrubý průměrný plat učitelů 26 987 korun, u nepedagogických pracovníků, který je asi 60 tisíc, je ale plat výrazně menší: ti si v průměru vydělali 15 188 korun.

V roce 2015 ale rostly mzdy ve školství pomaleji než v jiných sektorech. Učitelům i nepedagogickým pracovníkům se sice zvýšila tarifní složka platu, ale klesly odměny. Peníze, které školy od státu získaly, totiž nepokryly nárůst počtu pracovníků v souvislosti s nárůstem počtu žáků.

Podle ministryně Valachové je regionální školství katastrofálně podfinancované. Proto prý nestačí zvýšit rozpočet jen pro příští rok, ale musí se pracovat také s výhledy na léta následující. Tam Valachová žádá po pěti procentech navíc do školského rozpočtu každý rok, což vidí jako reálné.

Poslanec a člen sněmovního výboru pro vzdělávání Bohuslav Svoboda (ODS) však míní, že by školství mělo hledat zdroje peněz nejdřív uvnitř resortu. Až pak požadovat další příspěvky ze státní kasy: „Ten systém nejdřív musí být sám o sobě úsporný v tom smyslu, že zmizí všechny zbytečné výdaje – finanční prostředky, které padají na nejrůznější nesmyslné akce,“ říká Svoboda.

Pětiprocentní zvýšení platů odborům nestačí (zdroj: ČT24)