Chovanec navrhne, aby se smíšené policejní a vojenské hlídky stáhly z ulic

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nevidí důvod, aby v České republice dál platil první stupeň ohrožení před terorismem. Začal po březnových teroristických útocích v Bruselu. Ministr v pondělí předloží vládě návrh na změnu, konkrétnější ale nechtěl být kvůli utajení materiálu.

„Tento materiál je neveřejný, až vláda rozhodne, veřejnosti velice rádi sdělíme, jak se rozhodla. V každém případě avizuji, že nemám ambice, aby společné hlídky vojáků a policistů pokračovaly dál, pokud se do jednání vlády něco nestane,“ řekl ministr České televizi.

Od konce března platí v Česku první bezpečnostní stupeň podle škály, kterou loni připravilo ministerstvo vnitra. Znamená, že je v ulicích více policistů, vláda navíc povolala na pomoc armádu. Ministr vnitra dal již dříve najevo, že si přeje zachovat zvýšená bezpečnostní opatření ještě na dobu konference Interpolu, která se koná v Praze a skončí v pátek.

Chovanec: Nemám ambici držet hlídky v ulicích (zdroj: ČT24)

Podle Chovance ještě může situaci ovlivnit zřícení egyptského letadla na lince z Francie – pokud se ukáže, že to byl teroristický čin. „Na to, co se stalo, nám odpoví následující hodiny nebo dny,“ řekl s tím, že současná situace je nejistá.

První stupeň jako takový není podmíněn vysláním armády do ulic, vláda však po bruselských útocích o nasazení smíšených vojensko-policejních hlídek rozhodla. Během jejich působení se setkávaly s kritikou. O možném stažení vojáků hovořil již na počátku května ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Nechci zbytečně zaměstnávat vojáky v ulicích,“ řekl krátce poté, co diskusi rozpoutal záznam zásahu smíšené hlídky proti mladíkovi, který na autobusovém nádraží Florenc neukázal občanský průkaz.

Francie v pohotovosti zůstává. My takové problémy nemáme, poukazuje Chovanec

Snížit bezpečnostní stupeň se naopak nechystá Francie. Podle ředitele tamních zpravodajských služeb hrozí zemi teroristické útoky, které připravuje organizace Islámský stát. Parlament proto prodloužil výjimečný stav, který dává bezpečnostním složkám větší pravomoce. Platit bude až do 26. července, tedy i po dobu fotbalového mistrovství Evropy a cyklistického Tour de France.

„Česká republika nemá takové problémy, na druhou stranu jsem připraveni na jakékoli varianty a posuzujeme každou novou informaci, která přichází,“ zdůraznil Chovanec.