Váňa: Zbrojní novela nenaruší domovní svobodu. Je tam zájem na ochraně života

90' ČT24 na téma držení zbraní a změny v příslušné legislativě (zdroj: ČT24)

Evropská komise i česká vláda mají plány, jak zpřísnit držení zbraní. Europoslanec Jiří Pospíšil (nestr. za TOP 09) míní, že je komise mimo realitu, když chce po teroristických útocích omezit práva občanů, kteří legálně drží zbraně. „Základní poučka je, že teroristické činy se nikdy legálně drženými zbraněmi nepáchají,“ uvedl. Česká novela zákona o zbraních zase čelí kritice za to, že by měla umožnit vstup policie do obydlí bez soudního příkazu. Předseda poslaneckého výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD) uvedl, že argumentem je zájem na ochraně života a zdraví. O rostoucím zájmu o zbraně a pravidlech pro jejich nošení se debatovalo v Hyde Parku ČT24 v rámci pořadu 90' ČT24. Hostem, kterého se diváci mohli ptát, byl Roman Váňa.

S návrhem na omezení zbraním přišla Evropská komise hned po listopadových teroristických útocích v Paříži. Požaduje například zákaz samonabíjecích pušek s vojenským vzhledem nebo zbraní upravených z těch původně vojenských plně automatických. „Návrh nám pomůže čelit nebezpečí, že se zbraně dostanou do rukou teroristům,“ tvrdí předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Podle europoslance Jiřího Pospíšila (nestr. za TOP 09) je to ale nesmysl. Zdůvodňuje to tím, že se teroristické činy nikdy nepáchají legálně drženými zbraněmi. Směrnice sice podle něj má i některé části, které jsou dobré, jako je výměna dat mezi státy o tom, kdo má zakázáno držet zbraň, ale většina směrnice je proti občanům.

Ilustrační foto
Zdroj: BENOIT TESSIER/Reuters

Vznikají také obavy z posílení černého trhu se zbraněmi. „Česká republika má jednu z nejlepších legislativ v oblasti držení zbraní, proto je také u nás černý trh a nelegální držení zbraní v zásadě minimální. Ale ve chvíli, kdy se přijme evropská směrnice v takovéto nesmyslné podobě, tak se nelegální trh rozvine, rozvine se nelegální držení zbraní, to znamená povede to naopak ke zvýšení nezákonné činnosti lidí, k možnosti posílení kriminality,“ řekl Pospíšil.

V Evropském parlamentu je ke směrnici na 850 pozměňovacích návrhů. „To už něco říká o kvalitě předlohy,“ podotknul předseda českého poslaneckého výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD). Váňa se domnívá, že směrnice nemůže projít, podle Pospíšila je to padesát na padesát. „Přinášela by obrovské hospodářské škody, protože předpokládá úplné zastavení výroby automatických zbraní v Evropě, v podstatě zastavení obchodu a podobně, ztráty tisíců pracovních míst, vykupování zbraní od občanů za miliardy,“ doplnil Váňa.

Podezření na psychické problémy držitele zbraně? Policie by mohla vstoupit do obydlí

Změny v drženích zbraní ale může přinést i čistě česká legislativní novela. Podstatná a možná nejkontroverznější je větší pravomoc policistů při zabavování zbraní. Policisté si budou moct pro zbraň dojít přímo k dotyčnému domů, a to bez soudního příkazu. Stačí jen, aby měli podezření, že má její držitel psychické problémy.

„Vláda nechala udělat kontrolu legislativy a našli se mezery, a to v případě, kdy legální držitel zbraně ztratil způsobilost, ale ještě nebyl nijak nebezpečný. Sice to bylo každému jasné, ale policie v podstatě nemohla konat,“ přiblížil Váňa.

Staví se proti námitce, že pokud policie může zajít pro zbraň, a to kamkoliv, nejenom k majiteli domů, narušuje se domovní svoboda. „Je to konzultováno i s ústavními právníky i s nejvyšším státním zastupitelstvím, zákon umožňuje v případech, kdy je skutečně zájem na ochranu života a zdraví, do obydlí vstoupit i bez soudního příkazu,“ vysvětluje.

Navíc zmínil, že vyřízení soudního příkazu by v takových případech bylo technicky nemožné. Jelikož to ještě není trestný čin, nespadá to pod trestní soud. „Je to správní věc, správní soudy nemají žádnou pohotovost, takže by se mohlo stát, že by policie čekala od pátku do pondělí, než bude soud zase úřadovat, to by ztratil smysl základní princip, že pokud se někdo zblázní, tak je mu okamžitě odebrána zbraň,“ dodal.

Podotknul ale, že musí být jasně popsatelný důvod pro zásah. „Řeknu příklad. Přijde bezúhonný občan, držitel zbrojního průkazu na policii a ohlásí, že je sledován mimozemšťany a že jeho soused mu domů nainstaloval reproduktory, ve kterých mu v noci, když jde na záchod, nadává. Nikomu nevyhrožuje, není nijak nebezpečný, ale je jasné, že je to s ním špatné. V tuhle chvíli by mu měl policista odebrat zbraň. V tomhle konkrétním případě ji ale odebrat ještě nemohl, protože s ním jenom zahájil správní řízení. Ten člověk bohužel v tom reálném případě šel a zastřelil svého souseda,“ řekl Váňa.

Pokud novela projde, budou mít také lékaři možnost nahlížet do registru zbraní a ověřit si, zda jejich pacient, u kterého se například objeví psychické problémy, nevlastní zbrojní průkaz. V takovém případě mají možnost ohlásit tuto skutečnost policii.

Novela by pak měla ovlivnit i muniční sklady. Každá firma, která nakládá s vojenskými výbušninami, totiž bude muset mít speciální licenci a jejich zaměstnanci pak muniční průkazy a budou muset projít zvláštním bezpečnostním školením. Všechny tyto změny, kterými chce ministerstvo vnitra zabránit tomu, aby se opakovaly události z Uherského Brodu nebo Vrbětic, by měly platit od poloviny příštího roku, pokud projdou celým schvalovacím procesem.