SÚKL zakázal lék s vitaminem C, který se používá u lidí s rakovinou

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zakázal tuzemským zdravotníkům medikaci Viaskoru. Lék s vysokým obsahem vitamínu C se jako infuze používá i u onkologických pacientů, v Česku ale nemá registraci, a podle ústavu tak nelze zajistit kvalitu, ani jeho bezpečnost. Dodavatel to odmítá.

„Léčivý přípravek Viaskor nelze používat při poskytování zdravotních služeb. Jedná se o neschválenou a nedostatečně prověřenou léčbu, která může vést k poškození ledvinových funkcí,“ varovala tisková mluvčí SÚKL Hana Pavlíčková s tím, že nelze zajistit bezpečnost, ani účinnost přípravku. Lék navíc údajně obsahuje látky, jež by podle tuzemských předpisů neměl.

Podle distributora v Česku v současnosti podává vitaminové infuze asi 150 lékařů a za jednu aplikaci platí lidé i patnáct set korun. Výhrady SÚKL farmaceutická společnost odmítá. „Z našeho pohledu se rozhodně jedná o kvalitní přípravek. Proti rozhodnutí SÚKL se odvoláme k ministerstvu zdravotnictví,“ prohlásil jednatel společnosti Edukafarm Zdeněk Procházka. „Klinický výzkum je třeba dotáhnout a dočkáme se určitě i prokázání protinádorového účinku,“ dodal.

Pomáhá, nepomáhá?

Spor o účinnosti vitaminu C ve velkých dávkách přitom není nový, mezi lékaři se vede už dekády. Nemocným rakovinou vitamin v infuzích sice už v sedmdesátých letech podávali američtí lékaři, renesanci ale zažil teprve nedávno – a v roce 2013 se dostal i do Česka.

Později před touto „nestandardní terapií“ varoval jak SÚKL, tak onkologická společnost, někteří její členové s odmítavým postojem ale nesouhlasí. „V řadě zahraničních prací bylo potvrzeno, že tyto vysoké dávky zvyšují toleranci protinádorové léčby a mají podíl na lepší kvalitě života pacienta,“ konstatoval onkolog z hematologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Pavel Klener. Řada pacientů navíc věří, že infuze zastaví růst nádorových buněk, tím spíš, že jim tak léčbu prezentují i někteří specialisté.

Reportáž: SÚKL zakázal lék Viaskor (zdroj: ČT24)

To ale odmítá předsedkyně České onkologické společnosti Jana Prausová: „Nemá protinádorový efekt, který by byl ověřený v mezinárodních studiích, tudíž ani Česká onkologická společnost není oprávněná a nemá zájem propagovat tuto léčbu a podávat ji pacientům.“

Státní ústav pro kontrolu léčiv zahájil s distributorem správní řízení, ve kterém mu hrozí pokuta. Mezitím ale platí, že přípravek nesmějí zdravotníci podávat.