Futsaloví fanoušci chtěli poslat cizí hráče domů a muslimskému trenérovi vypálit mešitu

UDÁLOSTI: Děním při futsalovém zápasu se zabývá disciplinární komise i policie (zdroj: ČT24)

Projevy xenofobie ve sportu už nejsou pouze doménou fotbalu, popř. hokeje. Nadávky zažili i futsalisté ze Zruče nad Sázavou v semifinálovém zápase první ligy proti pražské Slavii. Fanoušci vršovického týmu volali hesla proti trenérovi zručského týmu Benimu Simitčovi, původně z Kosova, i zahraničním hráčům.

Ani omluva zveřejněná na webu futsalové Slavie nemusí tým uchránit před pokutou. Chováním jejích fanoušků se bude zabývat disciplinární komise, zřejmě se také budou měnit pravidla pro pořadatele.

Na zápas přišli i fanoušci fotbalové Slavie, zřejmě především od nich potom zněla nenávistná a xenofobní hesla. Vyzývali k pálení mešit a volali: „Táhněte domů!“ Zápas museli pořadatelé více než desetkrát přerušovat a fanoušky napomínat.

V týmu Benago Zruč nad Sázavou jednak hraje mnoho hráčů ze zahraničí, odkud pochází i trenér klubu, jenž je vírou muslim. Beni Simitči přišel před 24 lety z Kosova. „Celá rodina utekla z války z bývalé Jugoslávie a přišli jsme sem. Jsme tady rádi, přizpůsobili jsme se životu v České republice. Nikdy jsme nevytáhli, co máme za víru,“ shrnul Beni Simitči.

Za nevhodné považuje chování fanoušků i vedení Slavie. „Politika a náboženství do sportu nepatří a jako klub v žádném případě nechceme být spojováni s jakýmkoliv politickým nebo náboženským názorem či směrem. Zároveň odsuzujeme jakékoliv nenávistné projevy tohoto druhu v rámci sportovního utkání,“ uvedl předseda futsalového klubu Daniel Kolman. Že „toto na fotbalové nebo futsalové stadiony nepatří“, zdůraznil také mluvčí Fotbalové asociace ČR Ondřej Lípa.

Děním při futsalovém semifinále se zabývá i policie. „Kriminalisté projevy zadokumentovali a nyní se celou věcí zabývají. Jestli se jedná o protiprávní jednání, či nikoli, bude předmětem vyhodnocování záznamů,“ sdělil policejní mluvčí Jan Daněk.

Takové projevy nenávisti přitom dosud nebyly na futsale k slyšení. Ve větší míře však jsou v současnosti k vidění při hokejových a hlavně fotbalových zápasech. Policie sice xenofobní projevy fanoušků prošetřuje, hlavní odpovědnost ale nesou samotné kluby.

Vydáno pod