Evropská komise obdržela audit dotace pro Čapí hnízdo

Evropská komisařka pro regionální rozvoj již obdržela audit k Čapímu hnízdu. Současně však uvedla, že o dalším postupu rozhodne až poté, co výsledky plně přezkoumá. Společnost Farma Čapí hnízdo patří do skupiny Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Na stavbu resortu dostala evropskou dotaci, v té době však součástí Agrofertu formálně nebyla. Zda propojení přesto neexistovalo, vyšetřuje evropský Úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Audit padesátimilionové dotace pro Čapí hnízdo připravili pro Evropskou komisi podřízení Andreje Babiše – auditoři z ministerstva financí. Lidové noviny, které mají zprávu k dispozici, uvedly, že z ní vyplývá, že auditoři podezření o propojení Farmy Čapí hnízdo s Agrofertem v době žádosti o dotaci nedokáží potvrdit ani vyvrátit. Zákon je totiž neopravňuje prověřovat firmy, které dotaci nedostaly. Evropská komise tak naopak učinit může. 

Mluvčí Evropské komise sdělil České televizi, že evropská komisařka pro regionální fondy Corina Cretuová již má audit k dispozici. Zatím se k němu ale nevyjádří. Učiní tak teprve, až ho detailně prostuduje.

Personální propojení Čapího hnízda s Agrofertem sice přiznal Andrej Babiš v projevu v Poslanecké sněmovně, ale podle auditorů to samo jako důkaz porušení dotačních podmínek nestačí. Současně by musela být splněna ještě jedna podmínka – některá z firem z Agrofertu by musela podnikat na propojeném trhu: tedy v pohostinství, cestovním ruchu či ubytování.

K tomu, aby zjistili, zda tomu tak bylo, však auditoři nemají pravomoci. Případné propojení trhu tak bude muset prozkoumat sama Evropská komise.

Společnost Farma Čapí hnízdo sice vzešla z lůna Agrofertu, v době, kdy žádala o dotace a plnila dotační podmínky, však měla vydané anonymní akcie. Když doba udržitelnosti uplynula, opět se do holdingu vrátila.

Dotace pro Čapí hnízdo by byla v případě, že by se prokázalo jeho propojení s Agrofertem i v mezidobí, problematická. V tom případě Farma Čapí hnízdo nespadala do kategorie malých a středních podniků a na příslušnou dotaci by neměla nárok.

Od března vyšetřuje okolnosti přidělení dotace na Čapí hnízdo Úřad pro boj proti podvodům(OLAF), zabývá se jimi také česká policie. 

Čapí hnízdo je rozlehlá farma na Benešovsku v blízkosti hlavního tahu z Prahy na České Budějovice. Funguje jako rekreační resort. Ekocentrum Čapího hnízda pořádá akce pro děti, součástí areálu jsou reprezentativní prostory pro pořádání konferencí a společenských akcí či malá zoologická zahrada. Dominantu farmy představuje jízdárna ve tvaru obřího čapího hnízda.

Čapí hnízdo
Zdroj: Janovský Alexandr/ČTK