Bazén za miliony prosakuje. Valašské Meziříčí platí za cizí chyby

Reportéři ČT: Za cizí chyby se platí (zdroj: ČT24)

Valašské Meziříčí se před osmi lety radovalo z nového bazénu. V současnosti ale radost ustoupila. Kvůli stavbě od společnosti Skanska by jí město mohlo doplácet desítky milionů korun. Paradoxně proto, že stavaři udělali několik chyb, které jsou skrze dobré právníky schopni před soudem obhájit. Případem se zabýval pořad Reportéři ČT.

O vybudování krytého luxusního bazénu se v Meziříčí podle pamětníků mluvilo už v 80. letech. V současnosti do suterénu pod bazénem výrazně zatéká. Opravy vyjdou Valašské Meziříčí na zhruba 10 milionů korun z vlastní kapsy a koupaliště bude z provozu odstaveno alespoň na tři měsíce. Přitom o tyto závady by se měla postarat společnost, která bazén postavila.

Vše začalo v roce 2005, kdy město vypsalo soutěž na plovárnu. Vyhrála ji Skanska, která nabízela stavbu za 165 milionů korun. Podle smlouvy mělo být hotovo v červnu 2007. To se však nestalo a Skanska předala bazén až v roce 2008. Ve smlouvě byla uvedená možnost penále, které proto město uplatnilo ve výši 31 milionů korun. To se však stavební společnosti nelíbilo a vytáhla do boje s právníky.

Smlouva je neplatná. Podepsali ji nepovolaní lidé

Krajský soud v Ostravě i Vrchní soud v Olomouci podpořily Valašské Meziříčí s tím, že penále je oprávněné. Zvrat však nastal u Nejvyššího soudu. Ten uznal argumentaci společnosti o tom, že smlouvu podepsali lidé, kteří ji podepsat neměli. Byť po celou dobu stavěla bazén, postupně inkasovala peníze a vše probíhalo v pořádku.

Smlouvu o dílo měli za společnost Skanska podepsat dva členové představenstva. Ti pověřili k podpisu příslušného ředitele, který byl ovšem také členem představenstva. A to je podle stanov a následně Nejvyššího soudu nepřípustné. Smlouva byla tím pádem prohlášena za neplatnou.

Skanska
Zdroj: ČT24

„To, že Skanska přijde s tím, že její smlouva je neplatná, to, že roční zpoždění stavby vlastně nic neznamená, a to penále, které jsme chtěli uplatit, de facto uplatnit nemůžeme a zrovna tak závada, která půjde na vrub našeho rozpočtu, to jsou věci, které jsou prostě nepochopitelné,“ říká starosta Robert Stržínek.

Skanska viní město z bezdůvodného obohacení

Meziříčí míří před soud znovu. Je ale obviněné z bezdůvodného obohacení – vlastní totiž bazén, za nějž zaplatilo méně díky smluvnímu penále. Protože ale smlouva neplatí, nemá město na penále nárok. Skanska chce tedy finanční rozdíl vymáhat. „Pokud smlouva neplatí, tak nechť si Skanska vezme bazén a vrátí nám peníze, které my jsme jí v průběhu zaplatili,“ argumentuje starosta. 

Podle mě, pokud někdo několik let staví bazén podle platné smlouvy, inkasuje postupně peníze, dokonce se pokusí vadu několikrát opravit, ale potom využije pochybení vlastních lidí ve svůj prospěch, aby získal částky zpátky za to, že bazén předal o rok později, mně to připadne prostě nesprávné.
Robert Stržínek
starosta Valašského Meziříčí

Valašské Meziříčí je tak zřejmě jediný veřejný subjekt, který doplácí na formální chybu při podpisu smlouvy ze strany společnosti Skanska.