Policie zabránila protičínské demonstraci, advokát žádá předvolat Chovance i Tuhého

Advokát Jan Kalvoda podal u pražského městského soudu žalobu za lidi, které při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga nepustili na Hradčanské náměstí, kde měli ohlášenou demonstraci proti čínské lidskoprávní politice. Napsal to týdeník Respekt.

Protest na konci března proti porušování lidských práv v Číně chystala desítka organizací, zamluvili si proto Hradčanské náměstí. Policie ale náměstí pro chodce i vozidla z bezpečnostních důvodů uzavřela a těžkooděnci na něj demonstranty nepustili. Protest se musel konat na jiném místě. Podle organizátorů policie porušila právo na shromažďování, které jim zaručuje ústava.

Policie demonstraci zakázala na základě rozhodnutí magistrátu. Podle informací Respektu k tomu použil vyhlášku o uzavření cest a silnic, o což ho policie dopředu požádala. Týdeník připomíná, že obdobný postup volili komunisté, když chtěli někomu zakázat vystoupit na veřejnosti.

Vyhláška nemůže mít větší váhu než Ústava, tvrdí Kalvoda

Kalvodova argumentace se podle Respektu opírá o to, že zásadní ústavní právo shromažďovací nemůže být omezeno vyhláškou, ale pouze zákonem o shromažďování.

Žaloba míří jak na policii, tak na ministerstvo vnitra. Podle Respektu chce advokát předvolat policejního prezidenta Tomáše Tuhého i ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Kvůli zakázané protičínské demonstraci na Hradčanském náměstí se už obrátila na Ústavní soud skupina senátorů.