Data ze satelitů nejen pro vědce. Sloužit mají lidem, zdůrazňuje vesmírná agentura

Využití družicových snímků v meteorologii nebo předpovědi výnosů zemědělské produkce patřily mezi hlavní témata sympozia Living Planet, které v Praze od pondělí do pátku pořádala Evropská vesmírná agentura (ESA). Ve snaze přitáhnout mladé lidi ke studiu kosmu agentura mimo jiné také zacílila na talenty mezi zdejšími středoškoláky.

Agentura vedle vědeckých účelů pozorování Země zdůrazňuje také využitelnost ve službách a aplikacích, které používají i běžní lidé každý den. K výsledkům, kterými se může chlubit, patří třeba družice SMOS, která je na oběžné dráze od roku 2009.

Její data informují o koloběhu vody na Zemi a mohou se použít třeba k efektivnějšímu zemědělství. SMOS umožňuje i lépe pracovat s potravinovou bezpečností v oblastech, jako je Africký roh, Jižní Amerika, Indie nebo Střední Asie.

Události ČT: Sympozium vesmírné agentury zacílilo i na mladé nadšence (zdroj: ČT24)

Data ze satelitů nemá kdo zpracovávat

Účastí ve velkých evropských programech (například Copernicus) a evropských organizacích, jako je EUMETSAT či ESA, může Česká republika nejen získat snazší přístup k datům z pozorování Země, ale může se rovněž zapojit do výstavby a definování nových misí.
Ondřej Šváb
vedoucí oddělení kosmických technologií na ministerstvu dopravy

Počet funkčních satelitů na oběžné dráze Země už překročil tisícovku a všechny do zpracovatelských center posílají data. „Tato data se úplně nestíhají zpracovávat a aplikovat do běžného života,“ poukazuje koordinátor výukových programů Petr Mareš ze vzdělávací kanceláře ESA. Příliv nových nadšenců a rozšíření jejich řad má podle něj pomoci údaje zpracovávat.

Podnikejte na dostupných datech z družic

Podpořit zájem o kosmické technologie by měl i podnikatelský inkubátor. V něm je připraveno zhruba 34 milionů korun. Během pěti let se můžou rozdělit mezi 25 začínajících firem, které se zaměří právě na využití informací ze satelitů.

„Jako firma můžete naše data volně využít a postavit na tom své podnikání,“ shrnuje ředitel agentury Johann Dietrich Wörner. Podmínkou je vyvinutí obchodovatelného produktu do dvou let, dodává ředitel CzechInvestu Karel Kučera.

  • Evropská vesmírná kancelář (ESA) sdružuje 22 členských států a ročně hospodaří s více než čtyřmi miliardami eur (108 miliard Kč). Česko ročně přispívá 18 miliony eur (486 milionů Kč). Příspěvek se od loňska zvýšil a ČR „vylepšila“ pozici v tabulce přispívajících
    států na třetí místo od konce. Předtím byla poslední.