Policie vypsala zakázku na „protidronové" zařízení: stroj chce ovládnout nebo zničit

Události: Policie vyvíjí zařízení proti dronům (zdroj: ČT24)

Jak se chránit před drony? Policie hledá firmu, která by „protidronové“ zařízení vyvinula. Mělo by být schopné zaměřit bezpilotní letoun, ovládnout ho a odklonit z trasy. Tendr ve výši 58 milionů má pomoci zvýšit bezpečnost ústavních činitelů i významných míst.

Zakázku na vývoj a testování mobilního zařízení, jež by si poradilo s drony, vypsalo ministerstvo vnitra. „Drony určitě představují ohrožení,“ domnívá se výzkumný pracovník z Fakulty elektrotechnické ČVUT Milan Rollo.

„V současné době se rozmáhají ty velice rychlé, kdy stroj je relativně nebezpečný. Vrtule dosahují několik tisíc otáček za minutu a jsou velice ostré. Je třeba vědět, jak se proti těmto prostředkům bránit a nastavit nějaký stupeň ochrany,“ domnívá se.

Pohyb dronů představuje bezpečnostní riziko například v okolí letiště. Jeho zaměstnanci proto ve spolupráci s policií a řízením letového provozu celý prostor monitorují a snaží se předejít případnému střetu dronu s letadlem.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na nebezpečí dronů upozorňuje Útvar pro ochranu ústavních činitelů, který zajišťuje také bezpečnost důležitých mezistátních návštěv. „Pražský hrad je jednou z bezletových zón,“ připomíná mluvčí Policie ČR Jozef Bocán. „Přesto se policisté čas od času setkávají s tím, že tu zejména turisté létají s drony.“

Není to tak jednoduché

Policie by proto uvítala zařízení, které by dovedlo drony odhalit, převzít nad nimi kontrolu nebo je zničit. Vyřešit takový úkol ale nebude podle expertů z ČVUT snadné. Už jen proto, že ovládání dronů funguje na stejné frekvenci jako třeba Wi-Fi sítě - nejde ji proto jednoduše rušit. „Vzájemná komunikace mezi operátorem a prostředkem se liší kus od kusu. Vybral bych si nejpoužívanější typy a zaměřil se na ně,“ radí Milan Rallo z ČVUT. 

V zahraničí testují i jiné způsoby, jak dostat drony ze vzduchu. Například pomocí vystřelovací sítě nebo vycvičených orlů. 

Vydáno pod