Náprava církevních restitucí, vystoupení z NATO: Komunisté nechtějí být béčkem ČSSD

Pod vedením staronového předsedy Vojtěcha Filipa nebudou komunisté měnit své směřování. Na celostátním sjezdu se shodli, že budou dál trvat třeba na zrušení NATO nebo zdanění církevních restitucí. Po změně v některých oblastech volalo konzervativní křídlo strany. Proti Filipovi kandidoval Josef Skála, který se nakonec stal místopředsedou pro ideologickou práci.

Právě Josef Skála bude mít za úkol řešit zmenšující se členskou základnu strany. Chce přijít s programem, který bude srozumitelnější pro co nejširší okruh veřejnosti. Komunisté tak chtějí přilákat hlavně mladé lidi. Strana by tak podle Skály měla vzít do rukou programovou iniciativu a nebýt „béčkem sociální demokracie“.

Komunisté prý budou nadále požadovat vystoupení Česka ze Severoatlantické aliance, zrušení NATO a stáhnutí českých vojáků ze zahraničních misí. V souvislosti s církevními restitucemi strana mluví o zákonné nápravě jejich majetkových dopadů a prosazení urychlené odluky církve od státu.

Komunisté chtějí bojovat proti nelegální migraci, zároveň proti xenofobii

V bezpečnostní politice se KSČM bude podle přijatého sjezdového dokumentu věnovat v příštích čtyřech letech také podpoře opatření k zamezení nelegální migrace a upevnění obrany společných schengenských hranic. Při tom chce vystupovat proti neofašismu, nacionalismu a xenofobii.

Na sjezdu nechyběl ani sborový zpěv Internacionály (zdroj: ČT24)

V ekonomice se komunisté hlásí ke snaze o posilování státního podílu ve strategických odvětvích a podpoře družstevnictví. Chtějí prosadit solidárnější daně, výraznou daňovou progresi, zdanění spekulativního kapitálu a snížení nepřímých daní. Voličům bude KSČM slibovat také konec odtékání daní do daňových rájů.

Na kampaň před letošními volbami chtějí komunisté vydat maximálně 30 milionů korun. Pro volby v příštím roce zatím KSČM rozpočet zatím nemá. „Budeme muset vycházet z našich ekonomických možností, nejsme zadluženou stranou,“ konstatoval na závěrečné tiskové konferenci znovuzvolený šéf strany.

Vojtěch Filip získal v sobotní volbě předsednictva KSČM mandát pro další čtyři roky. Spolu s ním obhájili funkce první místopředseda Petr Šimůnek a místopředseda Jiří Dolejš. Jediným nováčkem v nejužším vedení strany je tak právě Filipův vyzyvatel Josef Skála. Ten už byl místopředsedou v letech 2009 až 2010, byl tehdy strategickým poradcem strany pro mezinárodní politiku, později místopředsedou pro regionální, komunální politiku a občanský sektor. Na sjezdu v pražském Top hotelu dostal odpovědnost za ideologickou činnost strany. 

„Dalo se očekávat, že Vojtěch Filip uspěje, byť už se dlouho avizovalo, že je zde jakýsi střet či snaha změnit orientaci strany. Ale ukázalo se, že pozice Vojtěcha Filipa je pevná. Koneckonců má za sebou poměrně úspěšné výsledky voleb do Poslanecké sněmovny. Mandát Filipa je poměrně silný a svědčí to také o skoro neuvěřitelné stabilitě v KSČM – Vojtěch Filip je nejdéle sloužícím předsedou parlamentní strany,“ konstatoval ve Studiu ČT24 politolog Milan Znoj.