Psychiatrie se mění, přicházejí technologie i nová centra

Pacientů v psychiatrických ambulancích dlouhodobě přibývá, za posledních 20 let se počet skoro zdvojnásobil. Počet pacientů docházejících na některé pracoviště se ročně pohybuje okolo 600 tisíc. Desetkrát méně lidí musí být hospitalizováno. Reforma psychiatrie počítá s penězi navíc i postupným vznikem center duševního zdraví.

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistik za rok 2014 představují nejčastější pacienty všech psychiatrických pracovišť lidé se schizofrenií a neurotickými poruchami. Hned za nimi nejvíce přicházejí lidé s poruchami, které jim způsobilo užívání alkoholu.

Události ČT: Psychiatrie se mění (zdroj: ČT24)

V roce 2014 vyhledalo ambulantně psychiatrickou necelých 600 tisíc lidí, což představuje zhruba pět procent populace. Hospitalizace, tedy pobyt na lůžku v některém z psychiatrických zařízení, se pak ročně dotkne asi 60 tisíc lidí.

Na dětského psychiatra se čeká i půl roku

Odborníci si stěžují na nedostatek specialistů v oboru psychiatrie, ten se týká obzvláště dětských psychiatrů. „Když se budete chtít objednat u dětského psychiatra, dostanete termín za dva měsíce i půl roku. To je samozřejmě špatně,“ hodnotí situaci profesor Jiří Raboch. 

Podle Jiřího Rabocha by stálo za to do oboru vložit více peněz. „Ze zdravotního rozpočtu jde na psychiatrii něco mezi dvěma až třemi procenty. Jsou ale státy, kde to je pět, sedm i čtrnáct procent,“ poukazuje. Dlouho připravovaná reforma psychiatrické péče počítá mimo jiné s využitím zdrojů z Evropské unie i větším balíkem peněz od pojišťoven. Ty by měly sloužit jak na zvýšení počtu psychiatrů a lůžek, tak i vybavení.

V oboru se totiž stále objevují nové technologické možnosti, jak lidem s duševními obtížemi pomoci a usnadnit život. V současnosti je to třeba léčba světlem – fototerapie, která by měla tišit deprese. Odborníci upozorňují na to, že nestačí obyčejná lampa, důležitý parametr představuje podle nich intenzita světla i vlnová délka. A právě o využití fototerapeutických přístrojů už probíhají jednání se zdravotními pojišťovnami. 

Nástup center duševního zdraví

Reforma počítá i se vznikem center duševního zdraví, do roku 2022 by jich v Česku měla být třicítka. Pokud se u klientů centra objeví potíže, můžou kdykoliv přijít nebo zavolat. Odborníci jsou jim k dispozici nepřetržitě. V každém centru by měl pracovat dvacetičlenný tým poskládaný nejen ze zdravotníků, ale i psychologů nebo sociálních pracovníků. Podle předsedy Psychiatrické společnosti Martina Hollého klienty centra více vtahují do samotné léčby.