Školy děti připravují spíš na požár než na jadernou válku

Branná výchova zpátky do škol (zdroj: ČT24)

Branná výchova zmizela ze školních předmětů už před lety. Nahradil ji však nácvik první pomoci a evakuace. Inspektoři teď zjistili, že víc se tématu věnují na základních než na středních školách a že civilní ochrana převažuje nad armádní problematikou. Mnoho školáků proto ani netuší, jak si nasadit např. plynovou masku.

Bezpečnostní témata se vrátila do osnov před třemi lety jako příprava k obraně státu nebo člověka při mimořádných událostech. Záleží však na každé škole, jakým způsobem se tématu zhostí. Česká školní inspekce přiznává, že se vzdělávací instituce těmto věcem věnují víc a víc, avšak prostor ke zlepšování zůstává.

Zbraň jako krajní řešení

Co dělat, nebo nedělat při požárech či povodních, vyučuje přes devadesát procent základních škol. Naopak přípravu k obraně státu jich podle inspekce probírá ani ne čtyřicet procent. Místo dřívějších cvičení na jadernou válku převažují praktické rady do života.

Na branném dni v Králově Dvoře však aktivisté protestovali proti tomu, že armáda předvádí dětem i zbraně. Chtějí, aby jim učitelé sdělili, že se jedná pouze o krajní řešení. „Atributem armády je i nějaká zbraň, samozřejmě je zajištěna vždycky stoprocentní bezpečnost,“ kontruje ale inspekce.

Např. hasiči se školní inspekcí teď chtějí revidovat množství informací ve výuce a zaměřit se více na střední školy.