Lucemburský velkovévoda dorazil na oslavy Karla IV., dostal i jeho cenu

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě lucemburského velkovévodu Jindřicha I. Po společném obědě vystřídala lucemburskou vlajku lichtenštejnská, když do Prahy na oslavy 700. výročí narození Karla IV. přicestoval také dědičný princ Lichtenštejnska Alois. Kvůli potížím s dopravou uzavřel trojici návštěv se zpožděním monacký kníže Albert II.

Lucemburského šlechtice přijal český prezident po poledni. Po fotografování se odebrali k soukromému jednání do Trůnního sálu Pražského hradu.

BEZ KOMENTÁŘE: Přijetí velkovévody Jindřicha I. na Hradě (zdroj: ČT24)

Později odpoledne převzal velkovévoda v pražském Karolinu cenu Karla IV., kterou uděluje hlavní město Praha společně s Karlovou univerzitou. „Tuto cenu obnovujeme po čtrnácti letech a letošní 700. vyročí narození Karla IV. je jedinečná příležitost, jak ocenit zástupce lucemburského rodu, který sehrál významnou úlohu ve vývoji českých zemí,“ komentoval předání ceny rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) označila ocenění šlechtice za projev vděku jeho rodu. „Právě on dal Praze základ, na němž mohl vyrůst jedinečný celek, který dnes obdivuje celý svět. Symbolicky tak obnovujeme spojení Prahy s Lucemburky a dáváme nový základ budoucím blízkým vztahům,“ doplnila v prohlášení.

S lichtenštejnským dědičným princem se Zeman setkal poprvé

„S lucemburským velkovévodou jsem se viděl již pětkrát, ovšem my dva se setkáváme poprvé,“ poznamenal český prezident při uvítání člena lichtenštejnského šlechtického rodu, který na Hrad dorazil po Jindřichovi I. Také s knížetem Aloisem poté opustil místnost k jednání za zavřenými dveřmi.

BEZ KOMENTÁŘE: Přivítání lichtenštejnského knížete Aloise (zdroj: ČT24)

Monackého knížete se prezident vyptal na dvojčata

Při setkání s monackým panovníkem se ho Miloš Zeman zeptal, jak se daří jeho dvojčatům, která se narodila v prosinci 2014. Kníže Albert přijel na setkání přibližně o čtyřicet minut později. Zeman proto po přátelském stisknutí ruky zjišťoval, jaké problémy jeho hosta potkaly.

Trojice členů evropských šlechtických rodů se zúčastní mimo jiné i sobotní mše v chrámu svatého Víta, která má být vyvrcholením karlovského výročí.

Miloš Zeman přijal monackého knížete Alberta II. (zdroj: ČT24)

Na oslavy 700 let od narození římského císaře a českého krále Karla IV. byli pozváni zástupci deseti evropských monarchií. Z různých důvodů se však omluvili. Například španělský král musí řešit vnitrostátní potíže, švédská královská rodina má starosti s narozením několika potomků a britská královna slaví 90. narozeniny.

Události ČT: Na Hrad přijíždějí monarchové (zdroj: ČT24)