Sněmovní výbor je pro pozastavení činnosti Okamurovy SPD

Kontrolní výbor dolní komory požádal vládu, aby Nejvyššímu správnímu soudu navrhla pozastavit činnost strany Svoboda a přímá demokracie. Uskupení vedené Tomiem Okamurou totiž předložilo neúplnou výroční finanční zprávu za loňský rok. Podle Okamury se strana snaží o nápravu.

Kontrolní výbor kvůli neúplné výroční finanční zprávě za rok 2015 požádal vládu, aby soudu navrhla pozastavit činnost 12 stran a hnutí. Kromě SPD je to například Národní demokracie vedená Adamem B. Bartošem nebo hnutí Řád národa, jehož řady nedávno rozšířil dosavadní poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

K pochybení parlamentní SPD potom předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM) poznamenal, že „ani u jednoho dárce neměli datum narození a adresu bydliště“.

Okamura: Snažíme se chyby napravit

Podle Okamury neuvedla své datum narození a adresu řada dárců malých částek ve výši 50 až 1000 korun. S odkazem na Listinu základních práv a svobod uvedl, že občané mají právo svobodně se sdružovat v politických stranách a tato práva lze omezit jen ve výjimečných případech, „jestliže to je v demokratické společnosti nezbytné pro bezpečnost státu, ochranu veřejné bezpečnosti a veřejného pořádku, předcházení trestným činům nebo pro ochranu práv a svobod druhých“.

„Posuďte sami, jestli chybějící adresa u dárce padesátikoruny nebo stokoruny na transparentním účtu je důvodem, který naplňuje znění ústavy,“ dodal Okamura. Strana podle něj dělá vše pro to, aby drobné nedostatky ve zprávě odstranila, a podnikne všechny kroky na obranu ústavních práv jejích členů, příznivců a voličů.