Babiš zdržuje uvolnění peněz na sídlo NKÚ, tvrdí někteří poslanci

Poslanci z kontrolního výboru Poslanecké sněmovny znovu kritizovali ministerstvo financí kvůli zdržování výstavby nového sídla Nejvyššího kontrolního úřadu. Poslancům se nelíbí, že vláda dosud na tuto stavbu neuvolnila peníze a tvrdí, že jde ze strany ministerstva o zdržování. O stavbě sídla už loni rozhodl sněmovní rozpočtový výbor, vláda proto podle poslanců nemá o stavbě rozhodovat a má jen schválit uvolnění peněz. Podle zástupců ministerstva ale vláda právo rozhodovat o této věci má, resort však neskrývá pochybnosti o hospodárnosti této investice.

Výbor už dvakrát ministra Andreje Babiše (ANO) vyzval, aby návrh bez zbytečného odkladu zařadil na jednání vlády. „Ani dnešní jednání kontrolního výboru nerozptýlilo moje podezření, že výstavba nového sídla Nejvyššího kontrolního úřadu je ze strany ministerstva financí záměrně zdržována,“ řekl ČTK předseda výboru Vladimír Koníček (KSČM). Aby NKÚ mohl pro stavbu využít ušetřené peníze z předchozích let, musí podle zákona požádat vládu o souhlas s použitím nároků z tzv. nespotřebovaných neprofilujících nároků na profilující výdaje.

Předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) zdůrazňoval, že o stavbě už rozhodl rozpočtový výbor loni. Podle zákona schvaluje návrh rozpočtu NKÚ právě rozpočtový výbor. Nevyloučil, že když vláda materiál neschválí, navrhne, aby peníze na stavbu nového sídla šly rovnou ze státního rozpočtu a nikoli z ušetřených výdajů. „Vláda nemá rozhodovat o tom, jestli stavba bude, nebo nebude, to už bylo rozhodnuto usnesením rozpočtového výboru, rozhodnuto usnesením sněmovny,“ prohlásil.

Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny
Zdroj: ČT24

Ministerstvo se netají svým názorem, když je něco nehospodárné

„Podstatou problému je, že ministerstvo financí zcela záměrně postupuje podle všech právních předpisů, kterými je vázáno,“ reagoval náměstek ministra Ondřej Závodský. Ministerstvo financí také žádalo o vynětí materiálu z meziresortního připomínkového řízení, ale premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tomu nevyhověl, dodal Závodský.

Ministerstvo financí k návrhu na uvolnění peněz připojilo svůj alternativní návrh. „Ministerstvo financí, jestliže má představu o tom, že něco je neúčelné, nehospodárné, neefektivní, anebo nejsou vyjasněny a rozptýleny naše obavy, tak prostě se se svým názorem netají a do vnějšího připomínkového řízení, ke kterému bylo zavázáno, tak prostě tyto názory přidalo,“ dodal Babišův náměstek.

Pozemek pro stavbu sídla NKÚ
Zdroj: ČT24

Ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu poslancům řekla, že od 1. března platí novela zákona o nakládání s majetkem státu a vláda má podle ní v kompetenci rozhodovat o umístění organizačních složek státu. „NKÚ, byť je to samozřejmě instituce upravená v ústavě, tak z této kompetence vyňatá není,“ řekla. Vláda by proto podle ní měla schválit sídlo úřadu jako takové.

Poslanci debatu nakonec přerušili a odhlasovali si, že na příštím jednání chtějí osobně ministra Babiše. Ten se z jednání omluvil kvůli pracovní cestě do Karlovarského kraje. Koníčkovi se nelíbí, že Babiš dal přednost této cestě před obhajobou postupu ministerstva před výborem.

obrázek
Zdroj: ČT24