Drogový byznys za mřížemi kvete, vězeňská služba chystá přísnější kontroly

UDÁLOSTI: Vězeňská služba plánuje častější a důkladnější kontroly drog (zdroj: ČT24)

Častěji a hlavně důkladněji začne vězeňská služba kontrolovat drogy za mřížemi. Ukazuje se totiž, že omamné látky včetně alkoholu jsou ve věznicích velmi rozšířené, stojí ve výroční zprávě vládního monitorovacího střediska pro drogy a závislost. Její autoři uvedli, že návykové látky užívá každý pátý vězeň.

Kromě vládní komise má informace o velkém rozšíření drog za mřížemi i samotná vězeňská služba. „Bylo by iluzorní domnívat se, že naše věznice jsou hermeticky uzavřené a nedostane se tam vůbec nic,“ podotkl generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal. Při namátkových kontrolách loni dozorci objevili 79 zásilek s drogami a 256 mobilních telefonů, kterými vězni-dealeři domlouvají dodání drog.

Jak se drogy za mříže dostávají, popsali pro Českou televizi dva bývalí vězni – oba několikrát trestaní a zároveň dlouhodobě závislí na opiátech. Podle nich zajišťuje pašování předem vybraný člověk, který má nastoupit do vězení. „Propašuje to přes návštěvy,“ popsala bývalá vězenkyně Zuzana. Droga se podle ní dá během návštěvy předat například při obejmutí. Kromě propašovaného pervitinu nebo konopných látek také vězni užívají alkohol. Vyrábějí ho přímo na celách, a to z potravin.

Takový život za mřížemi chce ale vězeňská služba potírat. Zpřísní a zintenzivní kontroly. Chystá i výcvik dalších psů, kteří s odhalováním zakázaných látek pomáhají. Zatím jich je stovka. Dokáží najít i malé množství drogy ukryté například pod poštovní známkou. Nedávno psi našli například pervitin, který do věznice přišel zabalený v deskách od knihy. Odesilatelku již policisté obvinili z nedovoleného nakládání s omamnými psychotropními látkami.