Pošta hledá partnery v obcích, otevírací doba se může zkrátit

Pokud provozování poštovních služeb nepřevezme sama obec, bude Česká pošta hledat jiné partnery, například místní obchodníky. Po jednání zástupců měst a obcí a České pošty to oznámil předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl. Tématem jednání byla především přeměna některých poboček pošty na franšízy, svaz se kvůli tomu dlouhodobě obává zmenšení nabídky služeb.

„Občané na pobočkách, kde partner je, oceňují zejména zvýšení dostupnosti služeb z hlediska otevíracích hodin. Není třeba se bát, že poštovní služby zaniknou,“ uvedl ředitel České pošty Martin Elkán.

Deset hodin v týdnu

Partneři budou podle Franiška Lukla ještě diskutovat o smluvních povinnostech včetně odměn nebo pokut. „Shodli jsem se na tom, že bychom se mohli dohodnout na úpravě smluvních vztahů, aby byly pro partnery více motivační,“ uvedl Lukl. Ke změně by na základě vyhodnocení dosavadních výsledků mohlo dojít od 1. července 2016.

Na jednání podle Lukla zazněl požadavek, aby si obce samy mohly stanovit otevírací dobu poboček v rámci platných předpisů. Nyní je legislativně daná na 15 hodin týdně. „I my se kloníme k tomu, aby byla snížena na třeba deset hodin v týdnu,“ podotkl Elkán.

Do roku 2025 by pošta měla mít 2500 partnerských poboček

O dalším postupu v případě, že partnerství zanikne, se bude dále jednat. Zástupci samospráv apelují na to, aby v případě selhání jednání zůstala v místě zachována kamenná pobočka České pošty. Další pracovní setkání zástupců měst a obcí s vedením pošty se plánuje na druhou polovinu června. Řada věcí ale záleží na Českém telekomunikačním úřadu, který musí vydat prováděcí vyhlášku k poštovnímu zákonu.

Česká pošta provozuje 3200 poboček, z toho zhruba 150 partnerských. Podle Elkána je připraveno dalších zhruba 200 projektů na letošní rok. Do roku 2025 by měla mít pošta jen 700 vlastních poboček a 2500 partnerských. Projekt Pošta Partner je součástí dlouhodobé strategie udržitelnosti a rozvoje České pošty.

Stát a Česká pošta si musí uvědomit, že na naše bedra jsou nakládány čím dál tím větší povinnosti, se kterými nejdou finanční prostředky. Proto jsou někteří starostové velmi obezřetní a přistupují k tomu projektu mírně negativně. Na společných jednáních se budeme snažit veškeré obavy odstranit.
František Lukl
předseda Svazu měst a obcí ČR

Český telekomunikační úřad přiznal poště za rok 2014 příspěvek na úhradu ztráty z poskytování základních služeb 657 milionů Kč. To je o 1,1 miliardy korun méně, než firma požadovala. Podobně podnik skončil, když žádal zaplacení nákladů za rok 2013. Od května pošta zdražila některé služby, například poslání dopisu stojí 16 Kč místo 13 korun.

Česká pošta loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o čtvrtinu na 302 milionů korun. Může za to i kompenzace od státu za poskytování základních služeb, kterou přinesla novela zákona o poštovních službách. Ziskovými segmenty pošty jsou například poštovní poukázky, spolupráce s aliančními partnery a výplata starobních důchodů.