Pediatři varují před tzv. neštovicovými večírky

Události: Nebezpečné experimentování s neštovicemi (zdroj: ČT24)

Pediatři varují před tzv. neštovicovými večírky. Rodiče při nich záměrně nechávají nakazit své potomky od nemocných dětí. Rodiče totiž chtějí, aby si jejich děti nemoc odbyly v co nejranějším věku. Podle lékařů tím ale může u dětí dojít k výrazně závažnějším zdravotním komplikacím.

Neštovice mohou kromě horeček a vyrážky provázet také kožní infekce, zápal plic, zánět mozkových blan nebo mozku. Komplikace planých neštovic mohou být i smrtelné. Lékaři ročně hospitalizují stovky takových pacientů, léčba může trvat i několik měsíců.

„Když se nakazují ve školce postupně, tak ta nálož není tak obrovská, jako když se sejde x dětí a teď si předají i kromě viru planých neštovic ještě další a v okamžiku oslabení toho organismu se i ty mohou projevit a právě třeba mohou způsobit i ty závažnější komplikace,“ potvrzuje předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Alena Šebková.

Počet pacientů s planými neštovicemi
Zdroj: ČT24

Podle pediatrů by rodiče měli potenciální nákaze nechat přirozený průběh. Část z nich přesto dítě záměrně infekci vystavuje, aby si chorobu odbylo. Vezmou ho třeba ke známým, jejichž potomek plané neštovice má.

Tragický případ experimentování s tzv. neštovicovými večírky řešila nedávno i jedna nemocnice ve Varšavě. Rok a půl staré dítě tam po nakažení neštovicemi a náhlých komplikacích zemřelo. „Osobně považuji tzv. neštovicový večírek za zločin. Je to ohrožování zdraví dítěte a někdy i jeho života,“ myslí si polský lékař a expert na očkování Pawel Grzesiowski.

Hospitalizace kvůli planým neštovicím
Zdroj: ČT24

Podle českých pediatrů by měli rodiče zasáhnout až ve chvíli, kdy se dítě přirozeně nenakazí v kolektivu ani během prvních let základní školy. „Doporučím, pokud to dítě neonemocní neštovicemi do deseti, dvanácti let, tak aby ho nechali naočkovat, protože pak ty průběhy skutečně daleko častěji bývají komplikované,“ dodává Šebková.