Policie navrhla obžalovat tři muže za podvody s minerálními oleji

Policie navrhla obžalovat tři muže za podvody s minerálními oleji (zdroj: ČT24)

Protikorupční policie navrhla obžalovat tři muže, kteří podle ní poškodili věřitele při obchodech s minerálními oleji a způsobili škodu téměř půl miliardy korun. Jeden z mužů navíc čelí obvinění z krácení daní. Dva obvinění působili jako statutární zástupci společnosti s ručením omezeným. Třetí muž, cizinec, byl společníkem firmy a jednal na základě plné moci od statutárních zástupců.

„Tyto osoby měly podle našich závěrů od března 2011 do října 2012 úmyslně vytvářet takovou ekonomickou situaci společnosti, na základě které nebyla schopna hradit závazky vůči věřitelům. Minerální oleje měly být dokonce prodávány odběratelům za ceny nižší, než činily jejich pořizovací náklady. Tímto způsobem mělo dojít k předlužení společnosti,“ popsal podstatu obvinění mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Neuhrazením pohledávek podle policie obvinění muži zmařili uspokojení věřitelů v celkové výši 491 milionů korun. Převážná většina pohledávek – zhruba za 485 milionů – jsou pohledávky státu.

Kauzu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Dvěma obviněným hrozí za poškození věřitele až osmileté vězení. Třetímu muži, který je obviněn také z krácení daní, může soud uložit až deset let za mřížemi. Policisté tvrdí, že jako jednatel společnosti úmyslně uváděl nepravdivé skutečnosti v hlášení celnímu úřadu. Jeho nedokonaný skutek prý mohl způsobit škodu za zhruba 31 milionů korun.

Vydáno pod