Po českých dálnicích se prohnal kontroverzní závod

Z Prahy po dálnici směrem do Maďarska zamířili účastníci závodu luxusních aut Gumball 3000. Akce se účastní vozy značek Ferrari, Rolls-Royce, Lamborghini nebo Aston Martin v originálních úpravách. Česká policie v souvislosti s akcí, které se účastní silná auta, nasadila do terénu své rychlé vozy Škoda Superb a VW Passat. Závod je totiž někdy spojený s porušováním předpisů a rychlou jízdou.

Letošní 18. ročník jízdy odstartoval v neděli z Dublinu za účasti herce Davida Hasselhoffa nebo pilota Formule 1 Davida Coultharda. Praha byla čtvrtou zastávkou jízdy, předtím zavítala například do Belfastu, Manchesteru nebo Londýna. Cesta po Evropě skončí o víkendu v Bukurešti.

Gumball 3000 měl premiéru v roce 1999. Autorem myšlenky je britský podnikatel Maximillion Cooper, který chtěl projektem propojit akční sporty, auta a hudbu. V následujících deseti letech přerostl koncept z undergroundové události ve světoznámou značku. Akci každoročně sleduje více než 60 milionů televizních diváků a přes 100 milionů lidí na sociálních sítích.

V minulých dvou letech Gumball do ČR nezavítal a v tuzemsku se konal podobný podnik pod názvem Diamond Race. V roce 2013 zaplatili účastníci Gumballu v ČR asi 20 pokut, především za rychlou jízdu.