Policie zasahovala ve skladech Čepra. Zadržela možná desítky lidí

Kvůli krádežím značného množství pohonných hmot zasahovali celníci a policisté ve dvou skladech společnosti Čepro. Zadrželi větší počet lidí, podle neoficiálních informací jich mohly být až desítky. Podnět k vyšetřování dala samotná firma.

O víkendové razii ve skladech Čepra ve středu informovali zástupci společnosti a Generálního ředitelství cel, podle kterého byl zásah „výsledkem koordinované akce“. Jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner dodal, že se zásahu zúčastnilo přibližně tři sta policistů, „na větším počtu míst“ prováděli domovní i nebytové prohlídky a zajistili hotovost i pohonné hmoty.

„Vyšetřování se týká činnosti několika zaměstnanců důvodně podezřelých, že se podíleli na nezákonné činnosti spočívající v narušení produktovodu,“ uvedla za Čepro jeho mluvčí Lenka Svobodová. „Společnost Čepro po celou dobu vyšetřování poskytuje celní správě veškerou součinnost.“

Známé nejsou ani lokality, kde k zásahu došlo, firma mluví o blíže nespecifikovaných mimopražských prostorách, podle informací ČTK jeden ze skladů, kde policie a celníci zasahovali, stojí v Bělčicích na Strakonicku.

Akciová společnost Čepro je jedním z největších průmyslových podniků v České republice. Spadá pod ministerstvo financí a jeho úkolem je zajišťovat přepravu, skladování a prodej paliv, má rovněž chránit státní zásobu hmotných rezerv.

Čepro vzniklo v roce 1994 privatizací Benziny původně jako České produktovody a ropovody (odsud akronym Čepro) a provozuje síť 1135 kilometrů produktovodů, k dispozici má 650 skladovacích nádrží, jejichž kapacita je 1,7 milionu metrů krychlových.

Vedle toho provozuje síť čerpacích stanic EuroOil, která je z hlediska počtu stanic třetí největší a z pohledu prodejů pohonných hmot čtvrtá nejvýznamnější v zemi. Síť Euro Oil je největší český distributor pohonných látek v České republice.

ČEPRO
Zdroj: ČT24