Zaorálek: Spolupráce v jaderné energetice je šancí pro česko-íránské vztahy

Írán chce s Českem spolupracovat v oblasti jaderné bezpečnosti. Prohlásil to íránský viceprezident Alí Akbar Sálehí, který je na dvoudenní návštěvě Česka. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) může Česko nabídnout Teheránu odborné znalosti. Sálehí se sešel i s premiérem Bohuslavem Sobotkou, se kterým řešili posílení ekonomických vztahů nebo boj proti terorismu.

Írán se loni zavázal omezit a zprůhlednit své jaderné aktivity – v reakci na to USA a EU letos v lednu ustoupily od ekonomických sankcí. Zaorálek poznamenal, že díky této dohodě nabraly vztahy mezi Českem a Íránem dynamiku. Česká diplomacie i byznys se snaží uvolnění sankcí využít a navázat na dobré vztahy, které s Teheránem mělo Československo.

Dobré vztahy z minulosti připomínal v Událostech, komentářích také íránský viceprezident: „Česká republika si v posledních dekádách užívala pozici průmyslové země. I když máte menší počet obyvatel, ale vždycky jste měli opravdu dobrý těžký průmysl – moje země vždy těžila ze spolupráce, ať už šlo o textil, nebo strojírenství. Vy jste inovativní národ,“ uvedl Alí Akbar Sálehí.

Během posledních měsíců se už odehrálo hned několik jednání na ministerské úrovni, do Teheránu také odletěly početné delegace českých podnikatelů. „Máme dnes již první konkrétní výsledky v ekonomické oblasti,“ připomněl ministr Zaorálek. Smlouvy s íránskými partnery od začátku roku uzavřela například brněnská firma Zetor Tractors nebo společnost Energo-Pro, která vyrábí vodní turbíny. O vstupu na íránský trh uvažuje také Škoda Auto.

Ekonomická spolupráce by podle Zaorálka mohla přiblížit i prohloubení diplomatických vztahů. Praha a Teherán nemají od roku 1998 zastoupení na úrovni velvyslanců. Teherán tehdy stáhl svého ambasadora na protest proti zahájení perského vysílání Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda (RFE) z Prahy. „Cítím odhodlání posílit diplomatické vztahy v nejbližší době,“ řekl Zaorálek. 

Exkluzivně: Íránský viceprezident o jaderném programu i spolupráci s ČR (zdroj: ČT24)

Sálehí před jednáním se Zaorálkem hovořil také s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). I zde byla hlavním tématem spolupráce v jaderné a ekonomické oblasti. Velký potenciál pro spolupráci mezi Českou republikou a Íránem je podle českého premiéra v energetice, vodním hospodářství, dopravní infrastruktuře a dodávkách prostředků hromadné dopravy.

Vydáno pod