Odpůrce migrace a pochod proti xenofobii oddělila policie. Obviněný Bartoš: Svá slova neodvolám

Policisti po celém Česku byli v pohotovosti kvůli tradičním prvomájovým demonstracím a pochodům. Jeden z nich vyrazil z pražské Letenské pláně na Klárov. Účastníci akce pod záštitou Bloku proti islámu protestovali proti nelegální migraci a údajné islamizaci Evropy. Policie přehradila vozy nedaleký Mánesův most, aby zamezila případnému střetu odpůrců migrace s účastníky konkurenčního shromáždění proti xenofobii, kteří se sešli na protilehlém náměstí Jana Palacha. Na Slovanském ostrově promluvil na demonstraci obviněný Adam B. Bartoš. Řekl, že nic nespáchal a neustoupí. Dostavil se i Miroslav Sládek.

Na demonstraci na Slovanském ostrově promluvil policií obviněný předseda radikální Národní demokracie Adam B. Bartoš. Řekl, že žádný trestný čin v minulosti nespáchal a že do budoucna v ničem neustoupí.

Policisté Bartoše ve čtvrtek zadrželi a v pátek obvinili ze tří trestných činů. „Na policii jsem slíbil, že nebudu páchat další činy. Nevyměkl jsem, já jsem totiž nikdy nic nespáchal,“ řekl Bartoš. Ve své promluvě uvedl, že svých slov ani činů nelituje a nikdy z nich nic neodvolá a tlaku neustoupí. Zároveň řekl účastníkům, aby vydrželi tlak, který se podle jeho názoru bude stupňovat.

Stovky demonstrantů prošly ulicemi Prahy (zdroj: ČT24)

Demonstranti na Mariánském náměstí zaplnili malé parkoviště určené pro vedení magistrátu. Tady několikrát napadli novináře, zejména redaktory a kameramany České televize. Policisté jim pohrozili, že pokud v tom budou pokračovat, demonstraci ukončí.

Demonstrace na Slovanském ostrově se zúčastnil i někdejší šéf republikánů Miroslav Sládek. Před účastníky ale nepromluvil, pouze se s některými v davu bavil. Akci následně opustil. Někteří demonstranti začali z ostrova odcházet již také během demonstrace, ostatní se rozešli před 17:00. Do té doby bylo slyšet různé proslovy.

Podle mluvčí pražské policie Andrey Zoulové se všechny prvomájové demonstrace v hlavním městě obešly bez větších incidentů. „Spíše se jednalo o slovní nedorozumění, strkance. Nic z toho ale nevygradovalo, to znamená policisté to řešili domluvou. Obešlo se to bez předvedení a omezení osoby na svobodě,“ řekla Zoulová. 

Proti nelegální migraci pochodovaly Prahou čtyři stovky lidí

Čtyři stovky lidí se podle policie sešly na Letné k protestnímu pochodu proti nelegální imigraci a proti islamizaci Evropy. Účastníci v poklidu došli na Klárov, kde akci ukončili. K nedalekému sídlu vlády nezamířili, kabinetu pouze adresovali výzvy mimo jiné ke zpřísnění imigračních zákonů. Napsali je i na krabice od mléka, které na Klárově položili na zem před pomník československým letcům a které podle nich mají symbolizovat Pevnost Evropa.

Pochod uspořádal Blok proti islámu Praha v čele s Martinem Konvičkou, který je kvůli svým výrokům obviněn z podněcování k nenávisti vůči islámskému náboženství.

Průvod odpůrců imigrantů z islámských zemí došel za doprovodu policie na Klárov za skandování hesel „Islám tady nechceme“, „Bohuše do koše“ nebo „Chceme ochranu hranic“, k čemuž vyzývaly i nápisy na transparentech. Mnozí z účastníků v rukou také drželi české vlajky, mezi nimiž se vyjímala i jedna slovenská. V ulicích ústících k sídlu vlády bylo připraveno několik policejních aut.

Pochodu proti xenofobii a daňovým rájům se zúčastnilo 250 lidí

Prvomájového pochodu organizovaného iniciativou Zleva proti Xenofobii se zúčastnilo podle odhadů policie na 250 lidí. Manifestace zaměřená na podporu přijímání uprchlíků a vymezující se vůči kapitalismu a ukrývání majetku v daňových rájích začala na pražském náměstí Republiky, odkud se protestující vydali na pochod k nábřeží přes Pařížskou ulici a dále k náměstí Jana Palacha.

Protestující pochod zahájili skandováním hesel „vyžeňte boháče z daňových rájů“ nebo „nedej náckům žádnou šanci“. Ještě kolem 11:00, kdy byl oficiální začátek akce, se na náměstí Republiky sešlo jen několik přihlížejících.

Počet demonstrantů se zvýšil až příchodem anarchistů, kteří se přesunuli ze Střeleckého ostrova, kde měli předtím své shromáždění. S touto skupinou dorazil mimo jiné ruský student Igor Ševcov, který se stal známým v souvislosti s obviněním kvůli údajné účasti na útoku zápalnými lahvemi na dům ministra obrany Martina Stropnického. Ve středu soud Ševcova pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby.

Pochod se obešel bez komplikací. Jeho účastníci došli na náměstí Jana Palacha, kde na schodech Rudolfina pokračovala manifestace dalšími projevy. Od dalšího pochodu směrem na Kampu nakonec pořadatelé podle policie upustili.

Brněnští recesisté parodovali radikály

Z brněnské prvomájové akce avizované jako setkání národní domobrany se odpoledne vyklubala akce desítky recesistů. Ti myšlení pravicových radikálů vystupujících proti migraci parodovali, odjeli nakonec nazí na kolech.

Vydáno pod