Vyšetřování kauzy Mostecké uhelné končí. Teď je na řadě soud

Spis policejního vyšetřování údajného tunelování a podvodného ovládnutí Mostecké uhelné společnosti (MUS) se definitivně uzavírá. V květnu se má všech sedm obviněných včetně hlavního aktéra kauzy Antonína Koláčka s dokumentem seznámit. Česká část kauzy MUS tak nyní směřuje před soud, ve Švýcarsku už padly nepravomocné tresty.

Bývalí manažeři jsou podezřelí ze dvou nezákonných machinací. Ta první se týká privatizace, kdy měli firmu podvodně ovládnout a stát tak přišel o 1,6 miliardy korun. Ta druhá se týká tunelování podniku. Podle policie měli ze společnosti, která hnědouhelné doly ovládala, vyvést zhruba 3 miliardy korun.

Olomoučtí žalobci popisují kauzu Mostecké uhelné na celkem 150 tisících stranách. „Na prostudování nám byly vyčleněny jen čtyři dny v úředních hodinách mimo pauzy na oběd,“ říká advokátka obžalovaných Karolína Zelenková.

Poté, co se obvinění se spisem seznámí, budou moci navrhnout doplnění dokazování a učinit případné procesní návrhy.
Petr Šereda
státní zástupce

Skupina obviněných manažerů se pokusí zpochybnit policejní vyšetřování za pomoci nových posudků. Zároveň by chtěli odblokovat svůj obstavený majetek, který dosahuje hodnoty dvou miliard korun. Jde mimo jiné o luxusní sídlo Marka Čmejly ve středních Čechách nebo nemovitosti firmy Antonína Koláčka v centru Prahy.

Události: Kauza MUS směřuje k soudu (zdroj: ČT24)

„K údajným trestným činům mělo dojít před rokem 2000, takže pro blokování majetku lidí, kteří nikam neutekli a kteří je ani nikam nepřevedli, není po 15 letech žádný důvod,“ uvedla Zelenková. „Bylo by jen logické předpokládat, že bude podán návrh na konfiskaci majetku, pokud k tomu budou splněny podmínky,“ dodává státní zástupce Petr Šereda.

Podle předpokladu žalobců by měl návrh na podání obžaloby k soudu přijít během dvou měsíců.

Ve Švýcarsku nepravomocně

Kauza MUS má ještě jednu větev, a to švýcarskou. Manažeři MUS měli podle tamní prokuratury peníze vyvedené z Mostecké uhelné prát právě přes švýcarské účty.

V říjnu 2013 odsoudil švýcarský federální soud v Bellinzoně šest exmanažerů kauzy Mostecká uhelná k nepravomocným trestům v rozmezí od jednoho do čtyř let. Všichni teď čekají na odvolání u vrchního soudu v Lausanne.

„Myslím, že je to silný signál, že ve Švýcarsku nejsme ochotni tolerovat praní špinavých peněz a zneužívání našeho finančního sektoru,“ uvedl po soudu v Bellinzoně generální prokurátor Michael Lauber.

image_466018
Zdroj: ČT24

Všichni aktéři kauzy jsou stíhaní na svobodě. Například bývalý uhlobaron Antonín Koláček se teď věnuje budhismu. Další obviněný Marek Čmejla se zabývá hudbou a nedávno natočil klip s lidmi ze skupiny Lucie.