Poslanci při interpelacích nejčastěji postrádají Babiše

Vládní trio Andrej Babiš (ANO), Milan Chovanec (ČSSD) a Svatopluk Němeček (ČSSD) má nejhorší docházku během interpelací ve sněmovně. Nejpoctivější je naopak v tomto ohledu Daniel Herman (KDU-ČSL). Statistiku úřadu vlády rozeslal svým kolegům premiér Bohuslav Sobotka.

Ministr financí Babiš v reakci sdělil, že na interpelace odpovídá písemně. Zdůvodnil to tím, že „interpelace někteří opoziční poslanci využívají k osobním útokům, interpelace opakují, i když dostali odpověď, a tím se (interpelace) občas mění na buzerace“. Navíc se prý často stává, že se více opozičních poslanců dotazuje na to samé. „Já musím pracovat, neflákám se,“ dodal v sms. Vyjádření Chovance a Němečka se nepodařilo získat.

Statistika byla vypracována „z důvodu nerovnoměrné frekvence účasti členů vlády na ústních interpelacích, která je v případě některých členů vlády velmi nízká“, píše se v materiálu. Autor dodává, že i při neúčasti konkrétního člena vlády sice může poslanec svou interpelaci přednést, nedostane se mu od něj ale okamžité ústní odpovědi. „Vzhledem k tomu, že ústní interpelace mají sloužit právě k tomuto účelu, mnozí z poslanců se proti tomuto vícekrát ohradili,“ uvádí dokument.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle materiálu nejhůř skončil Babiš, na kterého měli poslanci 31 interpelací, ministr financí se zúčastnil pouze deseti. Měl tak účast 32 procent. Pouze o procento lépe je na tom Chovanec, kterého poslanci interpelovali ve 30 případech, zúčastnil se jich také desetkrát. Němeček měl účast 35 procent a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), která do úřadu nastoupila až v říjnu 2014, 42 procent.

Jednoznačně nejlépe je na tom Herman, který nebyl přítomen pouze jedné interpelaci z 23. Na druhém místě se umístil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) se třemi neúčastmi z 20 a ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) se čtyřmi absencemi z 20.

obrázek
Zdroj: ČT24

Odpověď po premiérovi Sobotkovi chtěli poslanci při interpelacích ve 33 případech, předseda vlády byl přítomen dvacetkrát. Dosáhl tak účasti 61 procent. Na předsedu lidovců Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) se poslanci obrátili devětkrát, přítomen byl pětkrát.

Ústní interpelace se ve Sněmovně konají ve čtvrtek od 14:30 do 18:00. Maximálně první hodina a půl je určena na interpelování předsedy vlády, následují ústní interpelace na ostatní ministry.