S květnem konečně dorazí jaro, koncem měsíce bude přes 20 stupňů

Z nadcházejících čtyř týdnů bude nejtepleji druhý a třetí květnový týden, v některých dnech mohou maxima přesáhnout 20 stupňů Celsia. Pršet by mělo více až na konci května, celkově bude ale květen srážkově průměrný až slabě podprůměrný. „Po posledním dubnovém chladném týdnu začíná pozvolné oteplování a první předpovědní týden se bude pravděpodobně pohybovat na hranici podnormálních a normálních hodnot teplot pro začátek května,“ uvedli meteorologové.

Podle dlouhodobé předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu přijde v následujících dvou týdnech oteplování až k hodnotám nad dlouhodobým průměrem a v posledním týdnu by se podle meteorologů měly teploty vrátit k normálním hodnotám. Dlouhodobý teplotní průměr v Česku mezi 2. a 29. květnem přitom je 13,4 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v těchto čtyřech týdnech v roce 2002, kdy průměrná teplota dosáhla 16 stupňů Celsia. Naopak minimum z roku 1991 má hodnotu 8,9 stupně Celsia.

Průměrný úhrn srážek ve sledovaném období je 62 milimetrů. Letos meteorologové předpovídají podobné množství srážek, možná méně. „Předpokládáme, že druhá polovina předpovídaného období bude na srážky bohatší, ale celkově by neměly úhrny přesahovat hodnoty dlouhodobých průměrů,“ uvedli.

Počasí poslední dubnový víkend
Zdroj: ČT24

Co se týče počasí v průběhu posledního dubnového víkendu, v sobotu bude jasno, teploty až do 20 stupňů a na pálení čarodějnic déšť nehrozí. Už v neděli však mraků přibude. Bude spíše oblačno a místy také přeháňky. Srážkové úhrny ale nebudou vysoké, maximálně do 4 milimetrů. Mírně se rovněž ochladí.

Mrazy zničily velkou část úrody ovoce

Páteční ráno bylo nejchladnější z celého týdne, na valné většině měřicích stanic mrzlo. Na některých místech dokonce padly výrazné rekordy, například v Táboře bylo vůbec nejchladněji za 129 let pozorování na této stanici. V průměru se teploty v pátek ráno držely pod minus dvěma stupni Celsia.

Omrzlý vinohrad
Zdroj: ČT24

Vlna mrazů, která od neděle postupně zasáhla celou Českou republiku, zničila ovocnářům velkou část úrody. Pomrzlé jsou hlavně sady peckovin, české meruňky možná vůbec nebudou. U hlavního ovocného druhu jabloní se rozsah poškození teprve ukáže. Mrazy zasáhly vedle meruněk hlavně třešně, broskve a švestky. Nejvíce byla zasažena Morava, kde bylo kvetení nejdále.