Ranní mráz pokořil rekord na 26 stanicích. V Táboře dokonce více než stoletý

Páteční ráno bylo nejchladnější z celého týdne, na valné většině měřicích stanci mrzlo. Na některých místech dokonce padly výrazné rekordy. V Táboře bylo ráno vůbec nejchladnější za 129 let pozorování na této stanici.

V průměru se teploty v pátek ráno držely pod minus dvěma stupni Celsia. Nebýt devíti stanic z 238, mrzlo by na všech. Potíže měli kvůli počasí řidiči například na Liberecku. Kvůli námraze na trolejích v Liberci a Jablonci nad Nisou nejezdily nad ránem tramvaje. Na vůbec nejchladnějších místech na Šumavě spadly teploty dokonce pod minus 15 stupňů a tvořily se mlhy.

Na 26 stanicích, které měří více než 30 let, padly rekordy. Z těch nejvýznamnějších vybíráme například Tábor, kde bylo páteční ráno vůbec nejchladnější za 129 let pozorování na této stanici. Podobné zprávy přišly z Prahy-Karlova, kde měří 95 let, a z Žatce, kde měří 80 let.

Rekordní mráz v dubnu
Zdroj: ČT24

Přesně před čtyřmi roky přitom bylo v Česku rekordně teplo. V Novém Městě pod Smrkem nespadla v noci teplota pod 20 stupňů, takže už v dubnu zaznamenali tropickou noc. Po něm následoval i tropický den. V Plzni-Bolevci byla naměřena vůbec nejvyšší teplota v celém dubnu ve výši 31,8 stupně.

Co se týče počasí v následujících dnech, v sobotu bude jasno, teploty až do 20 stupňů a na pálení čarodějnic déšť nehrozí. Už v neděli však mraků přibude. Bude spíše oblačno a místy také přeháňky. Srážkové úhrny ale nebudou vysoké, maximálně do 4 milimetrů. Mírně se rovněž ochladí.

Filipojakubské noci by se déšť měl vyhnout (zdroj: ČT24)