České L-159 vyrazí poprvé do zahraničí. V Iráku budou útočit na IS

České bitevníky L-159 Alca v iráckých barvách pomůžou místní armádě v boji proti samozvanému Islámskému státu. Půjde vůbec o první zahraniční zapojení těchto letounů. Do Iráku se už kvůli tomu připravuje český kontingent. Pomůže s výukou pilotů, kteří se donedávna cvičili jen v Česku. Vláda schválila prodej přebytečných bitevníků loni. Jde celkem o 15 strojů.

„Poradní tým bude působit na letecké základně Balad cca 80 kilometrů od Bagdádu v počtu do 35 osob bez letecké techniky a nebude se zapojovat do bojových operací,“ řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Nejbližší pozice Islámského státu jsou podle něj vzdálené 120 kilometrů od letiště. „Míra rizika je přijatelná,“ dodal.

Tým bude složený ze dvou pilotů-instruktorů, šesti techniků - instruktorů, osmi osob ochrany, jednoho zdravotníka, velitele a pěti členů štábu, náčelníka štábu a šesti specialistů na logistiku, spojení a zpravodajství.

Spolu s nimi budou v zemi i civilní zaměstnanci společnosti Aero Vodochody, kteří mají za úkol zabezpečit servis letounů. Iráckým kolegům by měli například vysvětlovat systém nákupu náhradních dílů, předají jim zkušenosti o udržování letadel, ale i o taktice nebo létání. Armáda chce v Iráku využít své zkušenosti z Afghánistánu, kde působí výcvikový letecký tým od roku 2008.

České bitevníky čeká první zahraniční mise (zdroj: ČT24)
Armádní mise v Mali
Zdroj: ČT24

Vyslání českého týmu už schválil Senát, musí ho ale ještě podpořit sněmovna. Ta začne projednávat mise nejdříve v květnu. Výbor pro obranu už plány ministerstva podpořil. Armáda počítá s tím, že by vojáci mohli do Iráku vyrazit na začátku června. Pomáhat s výcvikem mají minimálně dva roky. 

Armádní mise na Sinaji
Zdroj: ČT24

Stejně dlouho, tedy do konce roku 2018, budou zřejmě pokračovat v hlavní zahraniční misi české armády i vojáci v Afghánistánu. V zemi má být až 270 vojáků. Další dvacítka speciálů z Prostějova bude hlídat ambasádu v Kábulu.

Na Sinaji podporuje misi letoun CASA

České uniformy v řádech desítek vojáků budou zřejmě ještě minimálně dva roky vidět také v Mali a na Sinajském poloostrově. „Mise na Sinaji má přidanou hodnotu v tom, že tam máme letoun CASA, který misi zásadně podporuje,“ uvedl náčelník Generálního štábu AČR Josef Bečvář.

Armáda vyšle své zástupce i do dalších spojeneckých operací. Třicítka českých důstojníků bude na misích na Golanských výšinách, v Bosně, v Kosovu nebo v Itálii. 

Vydáno pod