Byty pro chudé v Praze jsou důležitější než mé místo v radě, uvedl Matěj Stropnický

Důležitější než místo předsedy Strany zelených Matěje Stropnického v radě pražského magistrátu, jsou změny, které se Zeleným podařilo v Praze prosadit. Jednou z nich je, že po dvanácti letech, kdy město nepostavilo v Praze jediný byt, půjde každoročně 600 milionů korun z rozpočtu na sociální bydlení. Matěj Stropnický to řekl v pořadu Interview ČT24.

Praha bude mít staronové vedení po půl roce bezvládí. ANO, ČSSD a Trojkoalice chtějí ve čtvrtek podepsat novou koaliční smlouvu. Předseda Strany zelených, která je součástí trojkoalice, Matěj Stropnický, v radě města nakonec nebude. Zelení ustoupili a tím se jim podařilo prosadit do koaliční smlouvy svoje návrhy.

Prosadíme víc, než kdybych byl v radě

„Slovo výměna nemám moc rád. My jsme prostě viděli, že je vedení města půl roku v patu,“ odpověděl Matěj Stropnický na otázku, za co vyměnil svou pozici radního. „ANO i ČSSD i po půl roce, kdy se pokoušeli vytvořit nějakou jinou koalici pro vedení města, přišli zase s tím stejným, zcela bezprecedentním, skoro až urážlivým požadavkem, abych nebyl ve vedení města,“ uvedl Stropnický.

Podle něj Strana zelených pochopila, že blokovat situaci dál, je neúnosné. „Proto jsme přišli s programovým návrhem, na který koalice nakonec přistoupila. To znamená, že Zelení přišli s návrhem a podařilo se tu situaci odblokovat. To je úspěch.“

Matěj Stropnický v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Je to pro vás nějaké znamení, že někomu tak strašně vadíte, že je lepší akceptovat vaše požadavky, než aby zkousli vás?“ tázala se šéfa Zelených moderátorka.

„Takhle se nám nakonec podařilo prosadit víc, než kdybych seděl v radě. Ta funkce je každodenní provoz, každodenní práce, ale nemusí se vám podařit prosadit něco opravdu významného,“ sdělil Matěj Stropnický.

Měl jsem to před volbami na plakátech

Jedním z bodů, které Zelení do nové koaliční smlouvy v Praze prosadili, je asi 600 milionů korun každoročně investovaných z rozpočtu do výstavby nových obecních bytů pro lidi, kteří nemají peníze, nebo kteří žijí na ulici. Budou sloužit také osamělým důchodcům, kteří se potřebují přestěhovat do malého bytu, nebo budou k dispozici matkám samoživitelkám.

„V Praze za posledních dvanáct let nepostavilo město jediný byt. Přitom na ulicích jsou čtyři tisíce lidí a dalších pět tisíc lidí je vážně ohroženo ztrátou bydlení. Kdybych trval na svém místě v radě, tak bych takovou věc do konce volebního období neprosadil,“ uvedl Stropnický.

Na místo radní pro místní rozvoj nastoupí za Stranu zelených kolegyně Petra Kolínská a předseda strany uvedl, že zelená politika ve vedení města bude pokračovat. „Na svém předvolebním plakátu jsem měl heslo – Být znamená bydlet. Věřím, že se to teď v Praze podaří,“ sdělil Matěj Stropnický.

Dalšími radními budou Karel Grabein Procházka z ANO, Irena Ropková z ČSSD a Daniel Hodek z ČSSD.