Uprchlické kvóty: V Česku skončí ze 30 uprchlíků čtyři – většina neprošla prověrkou, další k nám nechtějí

Česko se rozhodlo přijmout první uprchlíky na základě kvót, které sice odmítá, ale které loni schválila EU. Letos v únoru ČR nabídla první místa pro 20 uprchlíků z Řecka a 10 z Itálie – jenže bezpečnostní prověrkou prošlo jen sedm Syřanů z Řecka. Dalších 23 uprchlíků ČR přijmout nechce. A ze sedmi Syřanů tři z nich raději opustili uprchlická zařízení, aby se přesídlení do Česka vyhnuli. Uvádí to pravidelná zpráva ministerstva vnitra, kterou by na některém z příštích zasedání měla projednat vláda.

U 23 uprchlíků, které ČR odmítá po bezpečnostních prověrkách, prý chybí kopie osobních dokladů: „Ve složkách těchto osob, které České republice postoupilo Řecko a Itálie, nebyl dostatek kopií osobních dokladů, které by potvrdily totožnost těchto osob,“ vysvětluje zpráva o migrační situaci. Z původní třicítky tak zřejmě do Česka zamíří čtyři.

Česko se loni nejdříve dobrovolně zavázalo, že přijme 1100 uprchlíků z Itálie a Řecka, dalších 400 pak z uprchlických táborů mimo EU. Později bylo při jednáních uvnitř EU schváleno rozšíření o dalších 1591 uprchlíků, přestože Česko a několik dalších zemí tehdy hlasovalo proti rozšíření původních kvót. Celkem by tak v rámci přerozdělování ze zemí postižených uprchlickou krizí mělo přijít asi 3100 uprchlíků, a to do konce roku 2017.

Jenomže zda tomu tak skutečně bude, je zatím velmi nejasné. Zpráva ministerstva vnitra upozorňuje na to, že přesídlování uprchlíků zatím ve všech směrech vázne a je velmi pomalé. Podle dokumentu nabídlo 21 členských států EU místa jen pro přijetí 4826 uprchlíků a přesídleno jich bylo ještě méně: 1195. Přesidlování se přitom mělo týkat více než sta tisíc migrantů.