České rachejtle hoří v Německu. Vláda zváží omezení prodeje

Pyrotechnika by mohla být k sehnání pouze krátce před Silvestrem. O výrazném zpřísnění jejího prodeje uvažuje ministerstvo spravedlnosti, žádá o něj především Německo, jehož policie nalezla pyrotechniku nakoupenou v Česku při zásazích u extremistů. O omezení prodeje pyrotechniky, ale i o boji s pašováním drog jednali v Krkonoších představitelé české, polské a německé justice.

V Česku je zatím možné nakoupit zábavní pyrotechniku kdykoli během roku. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) tomu tak v sousedních zemích není. „V Německu a Polsku je například prodej zábavní pyrotechniky omezen na posledních několik dní v roce. Stojí za úvahu, zda se nevydat podobnou cestou,“ řekl Pelikán.

Německá policie tvrdí, že pyrotechniku zakoupenou v Česku použili například útočníci, kteří se pokoušeli podpálit zařízení pro uprchlíky. „V Německu je možné koupit výbušniny tři až pět dní v roce a soukromě se smí používat dva dny, 31. prosince a 1. ledna. V ČR je možné si pyrotechniku opatřit po celý rok,“ srovnal drážďanský generální prokurátor Klaus Fleischmann.

Podle drážďanské prokuratury si skupina, kterou zadržela minulý týden a podezírá ji z útoku na uprchlická zařízení , pořídila v ČR více než sto kusů zábavní pyrotechniky různých typů. Na českých tržnicích je možné koupit i pyrotechniku, která je v Německu ilegální.

Ministr Pelikán přiznal, že „je to velice vážný problém a musíme ho jako vážný brát“, současně však upozornil, že není možné očekávat omezení prodeje ze dne na den. „Musíme zmapovat stav, protože je to něco, co je napříč řadou resortů. Musíme dát dohromady trochu víc lidí, kteří se tím zabývají, a zjistit, co se dá dělat,“ řekl Pelikán. Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana jde ale i o záležitost kontrol pyrotechniky. Slíbil proto, že se zasadí o jejich zpřísnění.

Cesta pervitinu: látky z Polska, varna v Česku, prodej v Německu

Kromě pyrotechniky se zástupci justice tří středoevropských zemí zabývali také problematikou výroby a prodeje drog. Německo má potíže především s pervitinem vyráběným v Česku a pašovaným přes hranice. „Známe případy, kdy jsou pachatelé schopni vyrobit a exportovat z ČR i 25 kilogramů drogy do 48 hodin od objednávky,“ přiznal ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Česko-německý přeshraniční problém s drogami má i polskou linku. Pervitin se vyrábí často z léků pašovaných z Polska, které sice loni zpřísnilo prodej léků obsahujících efedrin, ale toto opatření se zatím neprojevilo.