Jez nebo ochrana území? Vláda váhá a žádá o odklad termínu na rozhodnutí

Protože se ministři nedokázali shodnout, jak odpovědět Evropské komisi na její požadavek na vyhlášení dvou nových chráněných přírodních lokalit na Labi, požádalo ministerstvo životního prostředí o odklad termínu. Chce, aby komise dala české vládě na vyjádření měsíc navíc, tedy do 26. května.

Vláda v zimě odmítla vyhlásit evropsky významné lokality Porta Bohemica a Louky u Přelouče. Od chvíle, kdy ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) upozornil, že Evropská komise trvá na svém požadavku na jejich vznik a Česku hrozí ztráta dotací na vodní dopravu, kabinet jasné rozhodnutí neučinil. Ministři jednání o evropsky významných lokalitách již třikrát odložili a na programu ho nemají ani na nadcházející středeční schůzi.

Právě takovou zprávu pošle ministerstvo životního prostředí do Bruselu. „Odejde oficiální informace Evropské komisi o probíhajících jednání na vládě s tím, že otázka zařazení lokalit na národní seznam je stále otevřená,“ řekl ministr Brabec s tím, že současně požádá EK, aby o měsíc prodloužila lhůtu na odpověď.

Jde o jez a plavební kanál

Ministři původně odmítli požadavek na vyhlášení nových evropsky významných lokalit, protože zahrnují i místa, kde by měly vzniknout stavby důležité pro splavnění Labe do Pardubic, resp. celoroční splavnost řeky u hranic s Německem. Proti zařazení navržených lokalit do soustavy Natura 2000 se postavilo ministerstvo dopravy, i kraje.

Richard Brabec však varoval, že pokud Česko nové evropsky významné lokality nevyhlásí, bude mu hrozit tvrdý postih, zejména hrozí ztráta sedmi miliard korun z dotací na podporu říční dopravy, ale také žaloba, která by podle ministra téměř jistě vedla k pokutě. „V případě odsouzení je scénář poměrně jasný: Jednorázová pokuta, minimálně ve výši dvou milionů eur (54 milionů korun), a pak za každý den minimálně deset tisíc eur (270 tisíc korun) až do vyřešení věci,“ řekl Richard Brabec již dříve.

Vyhlášení evropsky významných lokalit (EVL) na Labi by automaticky neznamenalo, že by děčínský jez a plavební kanál u Přelouče nemohly vzniknout, musely by ale vzniknout nové posudky EIA o vlivu na životní prostředí. Podle generálního ředitele Povodí Labe Mariána Šebesty by ale mělo mít jejich vybudování přednost i za cenu ztráty dotací, protože ty stejně nelze bez splavnění Labe řádně využít.

Jez by umožnil vozit po Labi náklady i v období sucha

Stavba jezu v Děčíně by měla zásadně zlepšit provoz nákladních lodí na Labi. Stupeň by umožnil vodohospodářům regulovat hladinu řeky pod Děčínem, která je v současnosti splavná pouze sezonně a za loňského sucha na ní ustala prakticky veškerá doprava. Průměrně je ponor alespoň 140 centimetrů k dispozici 184 dní v roce. Stupeň a plavební kanál u Přelouče potom mají umožnit splavnění Labe až do Pardubic.

Obě stavby jsou součástí plánů, které by výhledově mohly vést ke stavbě průplavu Dunaj–Odra–Labe (DOL). Pro něj se při nedávné návštěvě čínského prezidenta pokoušel najít investory prezident republiky Miloš Zeman, který se netají tím, že je vodní koridor DOL jeho oblíbeným tématem.

Vydáno pod