Iráčtí uprchlíci se přestěhovali do nových bytů v Českém Těšíně

Devatenáct křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří pobývají na severu Moravy, se v úterý přestěhovalo do nových domovů. Po víc než dvou měsících od jejich příjezdu do Česka se přesunuli do čtyř bytů Slezské diakonie. Bydlet budou v Českém Těšíně. Přesné místo ale diakonie zatím tají.

„V uplynulém týdnu se dělaly v bytech ještě drobné úpravy, úklid. Bylo třeba je zařídit nábytkem a dalším nutným domácím vybavením. Poslední přípravy na stěhování byly ukončeny včera,“ uvedl Zdeněk Kašpárek ze Slezské diakonie, která se o uprchlíky v regionu stará.

Při výběru bytů hrála roli jednak jejich velikost, aby nové zázemí odpovídalo počtu členů iráckých rodin, jednak také vzdálenost bytů od sebe, protože Slezská diakonie bude s lidmi dále pracovat a pomáhat jim s integrací do společnosti.

Přesné místo ale diakonie prozrazovat nechce: „Jedním z důvodů je snaha o zachování soukromí – jde o rodiny s malými dětmi a nikomu není příjemné, když mu někdo kouká s kamerou až do ložnice. Druhý důvod je spíše bezpečnostní, v celém Česku se v minulosti objevovaly poměrně negativní reakce směrem k otázce uprchlictví. Zvlášť v kontextu událostí v Praze z posledního víkendu bychom rádi to místo zatím nezveřejňovali,“ dodal pro ČT24 Kašpárek.  

Už příští týden začnou první děti chodit do školy

Jde o čtyři rodiny uprchlíků, které mají celkem osm dětí. Nejmladšímu jsou dva roky, nejstaršímu 16 let. První dvě děti už od příštího týdne nastoupí do církevní základní školy v Třinci. Pomáhat jim bude osobní asistent. U dalších čtyř školáků, kteří přicestovali později, se nyní řeší, zda začnou chodit do školy ještě před prázdninami nebo až v září od nového školního roku.

„Celý projekt je křesťansky koncipovaný, velkou roli v něm hrají církve a dobrovolníci, takže propojenost s církevní základní školou je přirozená. Také tam předpokládáme řekněme individuálnější přístup k těm dětem,“ vysvětlil Kašpárek.

Všichni uprchlíci podle něj pocházejí z oblasti Mosulu, v současné době obsazeného takzvaným Islámským státem. Do České republiky byli dopraveni z uprchlického tábora v Erbílu v iráckém Kurdistánu v únoru a březnu tohoto roku po prověření bezpečnostními složkami a absolvování lékařských prohlídek. Všem byl udělen v České republice azyl, připomněl Kašpárek. 

Po příletu do Česka nejdřív pobývali ve Smilovicích, byty se pro ně ale nepodařilo najít tak rychle, jak diakonie očekávala, takže pak dočasně pobývali v areálu v Soběšovicích.

Mluvčí Českého Těšína Dorota Havlíková připomněla, že má město s uprchlíky po staletí zkušenosti. „Po stovky let zde vedle sebe žili v poklidu Češi, Poláci, Němci, Židé a další národnosti,“ uvedla mluvčí. Představitelé města proto věří, že rodiny se do místního života s pomocí pracovníků Slezské diakonie začlení.

Uprchlíky na několik míst v Česku přivezl se souhlasem vlády Nadační fond Generace 21. Vláda ale před časem program přesídlení iráckých křesťanů zrušila, protože část z nich v zemi být nechtěla. Někteří odjeli do Německa, někteří se vrátili do Iráku. Ve skupině v Moravskoslezském kraji ale problém s odchodem lidí nenastal. V Česku teď zůstává 40 uprchlíků, kromě Soběšovic jsou také v Praze. I tam už se první rodina přestěhovala do nového bytu - dalších zhruba 15 lidí zůstává v hotelu, do bytů by se měli nastěhovat v průběhu příštích dvou týdnů.