Stránky ČSSD napadli hackeři. Snažili se upravit obsah

Internetové stránky ČSSD čelí útoku hackerů. Pokoušeli se zřejmě nějakým způsobem upravit jejich obsah, nebo web alespoň vyřadit z provozu. Systém byl proti podobným útokům zabezpečený, strana ale podle mluvčího Michala Kačírka nechala z bezpečnostních důvodů vypnout server. Dopoledne už ale web opět fungoval.

„Podle informací, které mám od firmy, která se stará o provoz našich webových stránek, všechny indicie nasvědčují, že se jedná o cílený a organizovaný útok,“ řekl Kačírek. Technici podle něj nyní lokalizují útočníky.

Hackeři se podle Kačírka zřejmě pokusili dostat k možnosti upravit stranický web. „Když se to nepodařilo, tak alespoň náš server přetížit prostřednictvím DDoS útoků. Jak to bude možné a bezpečné, budeme naše webové stránky postupně obnovovat,“ dodal.

Takzvané DDoS útoky patří k nejčastějším útokům na počítačové systémy. Velké množství počítačů se při nich začne připojovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nápor nezvládne a přestane fungovat.

Hackeři už dříve napadli i Sobotkův e-mail a twitter

„Je to v rozsahu půl roku už několikátý hackerský útok za sebou. Pevně doufám, že se to prošetří a tyto útoky nebudou standardní součástí našeho politického systému,“ řekl ČT Kačírek. 

ČSSD čelila internetovým útokům už na přelomu loňského a letošního roku. V prosinci se hackeři zmocnili i twitterového účtu premiéra Bohuslava Sobotky, v lednu pak extremistický server zveřejňoval e-maily, které prý získal ze Sobotkovy soukromé adresy a e-mailů dalších lidí z jeho okolí.