Senát: Firmy by neměly mít možnost vyhnout se trestnímu stíhání

Firmy by podle Senátu neměly mít možnost vyhnout se trestnímu stíhání, pokud by měly etický nebo protikorupční kodex. Horní komora tak dnes doporučila upravit novelu o trestní odpovědnosti právnických osob. Poslanci koncem března prosadili zmírnění trestní odpovědnosti firem. Sankci by mohly obejít přijetím etického kodexu. Sněmovna po odmítnutí Senátem bude normu muset opět posoudit.

 Senátoři přes mírně negativní postoj ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) navrhli zrušení nejvíce kritizované pasáže, která by umožnila vyvinit se z trestního stíhání hlavně velkým společnostem. Podle ní by se firma trestní odpovědnosti zprostila, pokud vynaložila veškeré možné úsilí, aby spáchání protiprávního jednání zabránila.

Předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) uvedl, že zrušení podporují například předseda Nejvyššího soudu Zdeněk Šámal nebo vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle něj by vyvinění mohlo způsobit zastavení několikaletých trestních stíhání.

Antl v této souvislosti jmenoval kauzy typu Metrostavu nebo Agrotecu ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Metrostav patří mezi společnosti, které jsou stíhané v korupčním případu kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, Agrotec v případu zakázek České pošty.

Soudy už potrestaly přes sto firem

Zákon v současnosti umožňuje, aby soud prokazatelně vinnou společnost pokutoval nebo ji i zrušil. Za poslední tři roky dostalo trest skoro sto podniků – většina v loňském roce. Nejčastěji neplatily daně a pojistné, případně odvody krátily nebo se dopouštěly podvodů. 

Zmírnění trestní odpovědnosti firem je v rukou Senátu (zdroj: ČT24)

Navrhovatelka novely zastupuje stíhanou firmu

Spoluautorem návrhu je bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD). Právě ona přitom uzavřela dohodu o právním zastupování se stavební firmou Metrostav v kauze chrudimského hotelu Bohemia Chrudim. Osm lidí a trojice firem včetně Metrostavu v této kauze čelí obvinění z dotačního podvodu při jeho přestavbě.

Pokud by novela prošla, mohlo by být stíhání firem zastaveno. Benešová se ale ve střetu zájmů necítí. „To by nesměl rozhodovat nikdo nic,“ řekla České televizi. Metrostav má nyní na svém kontě dokonce celkem tři obvinění. Kromě chrudimského hotelu i v případu údajné korupce kolem Davida Ratha

Stíhání médií za pomluvu z návrhu nevypadlo

ODS neprosadila zrušení pasáže, podle níž firmy budou moci být stíhány pro pomluvu. Toho se obávají zástupci médií včetně provozovatelů zpravodajských webů. Podle nich to povede k cenzuře, omezování svobody projevu a k likvidaci neposlušných médií. Trestem za pomluvu by totiž pro firmu mohl být kromě pokuty i nařízený zákaz činnosti.

Pelikán namítl, že média by mohla být trestána jen za úmyslnou pomluvu s cílem konkrétní osobu vážně poškodit. Přiznal ale také, že v původní vládní předloze možnost stíhat firmy za pomluvu nebyla, „aby se to nezneužívalo vůči médiím“. Na návrh senátora Libora Michálka (za Piráty) by naopak firmy nově mohly být postiženy za účast na sebevraždě.