Tuhý: Bezpečnostní opatření během návštěvy Si Ťin-pchinga byla čistě v režii policie

Bezpečnostní opatření při březnové návštěvě čínského prezidenta v Praze neovlivnil nikdo jiný, než vedení policie. Policejní prezident Tomáš Tuhý v Otázkách Václava Moravce odmítl, že by do činnosti policie jakkoliv zasahovala Kancelář prezidenta republiky.

„Ochranná služba prezidenta republiky nevelela. Velel tým složený ze zástupců všech složek, které na území hlavního města fungovaly. Tento štáb byl nezávislý, fungoval na policejním prezidiu. Neměl tam přístup nikdo z dalších osob. Situace se vyhodnocovaly ad hoc podle toho, jaké přicházely konkrétní poznatky, kde jsou na území hlavního města problémy,“ zdůraznil Tuhý.

Vylučuji jakýkoliv vliv. Vylučuji, že by někdo z civilistů mohl vstupovat do rozhodovací pravomoci Policie České republiky.
Tomáš Tuhý
policejní prezident

Podle policejního prezidenta byla přijatá bezpečnostní opatření srovnatelná s návštěvami jiných státníků a police svůj úkol zvládla. „Když se podíváte, kolik bylo lidí v ulicích – žádná osoba nebyla zraněna, zatčena, nedošlo k žádným zásadním incidentům. Pokud policie někde okamžitě zakročila, tak jen z důvodu, aby oddělila skupinky, které v danou chvíli mohly eskalovat násilí. A to byl primární úkol,“ uvedl Tuhý.

Bezpečnostní opatření podle něj reflektovala i fakt, že šest dní před příjezdem čínského prezidenta došlo v Bruselu k teroristickým útokům.

Tuhý v OVM: Bezpečnostní opatření byla čistě v režii policie (zdroj: ČT24)
Tibetské vlajky na budově FAMU během návštěvy čínského prezidenta v Praze
Zdroj: ČT24

Policejní prezident i ministr vnitra Milan Chovanec už dříve uznali „přešlap policie“ ohledně vstupu na půdu FAMU, kde byla vyvěšena tibetská vlajka. Děkanovi FAMU Pavlu Jechovi se Tuhý za jednání policistů omluvil osobně i písemně.

„Policisté, kteří byli na místě, neporušili zákon. Postupovali ale nad rámec pokynů, které byly vydány. Jejich aktivita byla horlivá,“ uznal znovu Tuhý.

Proti dvěma velitelům, kteří policisty na FAMU poslali, je vedeno kárné řízení, které by mělo být ukončeno během 14 dnů. „Jeden z těchto velitelů byl policista z krajského ředitelství Policie hl. m Prahy. Druhým policistou byl člen útvaru pro ochranu prezidenta republiky. Jedná se o řadového policistu, který byl na místo určen pro dohled nad průjezdností trasy,“ uvedl v ČT policejní prezident.

Během návštěvy Si Ťin-Pchinga v Praze bylo zadrženo 23 lidí, z toho čtyři cizinci. Proti jednomu cizinci je kvůli pokusu o odcizení tibetské vlajky vedeno trestní stíhání.

Jednání tuzemských policistů při návštěvě čínského prezidenta není první kontroverzí spojenou s bezpečnostním sborem; rozpaky vyvolala už policejní nečinnost počátkem loňského července, kdy na Václavském náměstí demonstrovali odpůrci migrace i Evropské unie se šibenicemi v rukou. Muži zákona tehdy zasáhli jen proti levicovým aktivistům, kteří se xenofobnímu průvodu snažili zabránit v průchodu.

Rozpory vzbudil i policejní přístup 17. listopadu, kdy odmítli k pamětní desce na Albertově vpustit studenty, mířící uctít výročí Sametové revoluce. V prostoru se v té době chystala demonstrace na podporu prezidenta Miloše Zemana, za účasti Bloku proti Islámu.

Policejní prezident Tomáš Tuhý
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK