Exekutoři vytáhli do boje s úřady, které jim neplatí

Exekutorská komora chce bojovat proti státním institucím, které podle ní odmítají zaplatit plné náklady za exekuční činnost. Vyzvala proto soudní exekutory, aby se u takových institucí neúčastnili výběrových řízení. Plné náklady prý odmítá nést i ministerstvo spravedlnosti, které má v kompetenci právě soudní exekutory. Ministerstvo reagovalo s tím, že svou instrukci co nejdříve změní.

Podle komory vydalo ministerstvo spravedlnosti svým podřízeným organizacím závaznou instrukci, aby smlouvy se soudními exekutory obsahovaly ustanovení o tom, že exekutor nebude požadovat zálohy na náklady exekuce, úhradu výdajů v případě nemajetnosti dlužníka ani odměnu za provedenou práci. Soudní exekutor tedy v případě nemajetnosti dlužníka nedostane od státních organizací zaplaceny ani prokazatelné náklady řízení, upozorňuje komora.

Konkrétním příkladem z nedávné doby je prý tendr Vězeňské služby, nicméně k podobným praktikám se podle komory uchylují téměř všechny státní organizace včetně Policie ČR, ministerstva práce a sociálních věcí i některých měst a obcí. Prezidentka komory Pavla Fučíková proto vyzvala ministra spravedlnosti ke změně této praxe.

„Je to zcela absurdní, nespravedlivé a pro soudní exekutory neakceptovatelné. Ministr spravedlnosti na jedné straně opakovaně volá po snížení exekučního tarifu a důsledném výběru záloh na náklady řízení, ale interně jím vedený úřad svým podřízeným organizacím instrukcí nařizuje, aby zálohy nevybíraly a neplatily exekutorům náklady marných exekucí,“ kritizuje Fučíková.

Ministerstvo na kritiku reagovalo tím, že tuto instrukci co nejdříve upraví: „V rámci celkové koncepce revitalizace exekučního prostředí ministerstvo samozřejmě počítá s úpravou této instrukce, a to v co nejkratším možném čase,“ uvedla Mluvčí Tereza Schejbalová. Podmínka prý začala platit od roku 2013, tedy za předchozího vedení resortu.