Řidiči pozor! Čtvrtek je v Německu ve znamení plošného měření rychlosti

Policisté v sousedním Německu od rána zahájili plošné kontroly dodržování povolené rychlosti. Čeští motoristé si musí dát pozor na kontroly v sousedním Bavorsku, Sasko se naopak k policejní akci nepřipojilo. Policisté se chtějí zaměřit zejména na silnice druhé třídy – tam je podle nich překročení povolené rychlosti nejrizikovější.

Kontrolní akce začala v 06:00 ráno a ve většině spolkových zemí potrvá do půlnoci, výjimkou je právě Bavorsko, kde budou policisté hlídkovat až do 06:00 pátečního rána.

V Německu jsou tyto akce pravidelné, každý rok na jaře. Policie tak chce upozornit na rizika nepřiměřeně rychlé jízdy, která je podle statistik hlavní příčinou smrtelných nehod. Loni na německých silnicích zemřelo 3475 lidí.

Na rozdíl od předchozích let nyní ale letos nebudou policisté hlídat na celém území Německa. Dolní Sasko na severozápadě země se k akci nepřipojilo, protože nechce přetěžovat policisty, kteří budou o víkendu zajišťovat bezpečnost během návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Hannoveru.

Dalších pět zemí zase účast odmítlo vzhledem k tomu, že je akce finančně i personálně nepřiměřeně náročná ve srovnání s výsledkem. Počet pokutovaných řidičů se totiž totiž každý rok pohybuje kolem 90 tisíc a výrazně se nemění.

Při vyšších rychlostech pokuty v Německu rychle rostou

Pokud řidič překročí povolenou rychlost o méně než 20 kilometrů v hodině, pak jsou pokuty v Německu relativně nízké. Při prohřešku mimo obec hrozí pokuta maximálně 30 eur (810 Kč), v obci pak 35 eur.

Při vyšších rychlostech ale pokuty rychle rostou. Při překročení povolené rychlosti mimo obec o 30 kilometrů v hodině je pokuta nejméně 80 eur a v obci nejméně 100 eur (2700 Kč). Může ale dosáhnout i několika set eur. 

Vydáno pod