Sněmovna: Stanjura kritizoval absentéry. Jste tu jak kůl v plotě, řekl Sobotkovi

V Poslanecké sněmovně se uskutečnila čtyřiačtyřicátá schůze, na pořadu jednání byly interpelace předsedy vlády. Ve Sněmovně probíhaly už dopoledne, ještě než je přerušil pokus o mimořádné jednání k postupu policistů při návštěvě čínského prezidenta, a rovněž cílily na Čínu. Osamělý premiér hájil před opozicí asijské investice, odpoledne se vyjádřil i ke sporu ČSSD s jejím bývalým advokátem Zdeňkem Altnerem.

Při zahájení dopoledních písemných interpelací ministrů byl v jednacím sále z členů vlády jen předseda kabinetu Bohuslav Sobotka (ČSSD). Šéf občanskodemokratických poslanců Zbyněk Stanjura mu poděkoval za docházku, absenci ministrů ale kritizoval.

„Když se podíváte doprava a doleva, musíte se cítit jako ten pověstný kůl v plotě,“ prohlásil s odkazem na známý projev někdejšího tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše. Následná diskuse se pak soustředila na česko-čínskou hospodářskou spolupráci.  

Korte z TOP 09: CEFC jsou gangsteři

Daniel Korte z TOP 09 firmu označil tuzemské působení čínské společnosti CEFC za zástěrku pro pekingskou rozvědku. „Vy nevíte, že CEFC je v podstatě gangsterská organizace, která je zástěrkou pro zpravodajské služby, pro zpravodajskou výzvědnou činnost proti nepříteli, a zdůrazňuji, podle oficiální doktríny Čínské lidové republiky?“ tázal se Korte premiéra. 

Sobotky se zastal předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik a Korteho vyjádření označil za snůšku nesmyslů. Sám premiér obecně uvedl, že zprávám českých tajných služeb se věnuje a reaguje na ně. Postavil se proti „kádrování investic“; nynější vláda opustila podle něho hloupou metodu, když byly ignorovány možnosti čínského trhu. Klíčovou pro českou exportní politiku ale zůstává podle ministerského předsedy eurozóna.

ČSSD má prý platit za služby, které nedostala

Sobotka ve Sněmovně řekl, že rozhodnutí soudu v kauze bývalého advokáta Zdeňka Altnera ukládá ČSSD, aby platila za služby, které nikdy nedostala. Konkrétnější ale nebyl. Altner pomohl ČSSD vyhrát spor o její sídlo, Lidový dům, a sociální demokracie mu podle rozsudku pražského městského soudu musí zaplatit téměř 338 milionů korun. Většinu sumy představuje smluvní pokuta.

My tady čelíme rozhodnutí soudu, které je do značné míry bezprecedentní a které ukládá sociální demokracii, aby platila za služby, které nikdy nedostala. To je ten velký problém, který tady je.
Bohuslav Sobotka

Premiér ujišťoval poslance, že jeho strana bude postupovat v souladu se zákony. Rozsudek je sice pravomocný, Sobotka ale opakoval, že soudní spor ještě neskončil, neboť ČSSD se obrátila na Nejvyšší soud. Požádala jej o odklad vykonatelnosti rozsudku a napadla hlavně oprávněnost vysoké smluvní pokuty a průtahy v řízení.