Gazdík: Komunální politici se z obav ze stíhání bojí na jednáních hlasovat

Klasické politické strany v posledních letech selhávají, a je proto načase vyměnit politické generace. V Interview ČT24 to řekl staronový předseda hnutí STAN Petr Gazdík. Kritizoval i činnost policie. Zmínil například libereckého hejtmana Martina Půtu (STAN), který už přes rok a půl čelí stíhání, ale kauza se nikam nepohnula. Policie přitom podle Gazdíka nenese žádnou odpovědnost a komunální politici se z obav ze stíhání bojí na jednáních hlasovat.

Hejtman Libereckého kraje a bývalý šéf Starostů Martin Půta už čelí více než rok a půl obvinění z převzetí vysokého úplatku: „Od té doby se nic nestalo. Nebyl na jediném výslechu, nic nepokračuje, nikdo se s ním nebaví… Spravedlnost nemůže trvat desetiletí,“ upozornil Gazdík.

Půta kvůli stíhání loni v prosinci rezignoval na post předsedy STAN. Gazdík od té doby hnutí vede a při volbě nového předsedy neměl konkurenta. U Starostů má ale bývalý šéf hnutí stále podporu.

„Neexistuje jediný přímý důkaz, že by něco udělal… Takto fungují naše orgány činné v trestním řízení, nenesou žádnou odpovědnost za to, že zlikvidují člověka, a nemusíme se bavit o Půtovi, můžeme se bavit o desítkách dalších komunálních politiků. Dostali jsme se do fáze, kdy komunální politici mají strach zvednout ruku,“ upozornil Gazdík.

obrázek
Zdroj: ČT24

Starostové se nyní připravují hlavně na blížící se krajské volby. Gazdík je označil za výzvu: „Zdá se nám, že klasické politické strany v posledních letech selhávaly. Proto už je načase jít po podstatě věci, aby se vyměnily politické generace a do politiky přišli zkušení regionální politici a osobnosti, které dnes chybí stranám napříč politickým spektrem. My máme to štěstí, že se k nám hlásí.“

Za úspěch by považoval, kdyby Starostové uspěli minimálně v deseti krajích: „Přál bych si, aby minimálně v polovině z nich jsme mohli promluvit i do složení krajských rad.“ STAN vylučuje spolupráci s komunisty a xenofobními nebo extremistickými stranami.

Gazdík: Za polovinu věcí z kauzy Čapí hnízdo už bych byl ve vazbě (zdroj: ČT24)

V případě ANO je podle Gazdíka vše o konkrétních lidech. „Máme společné body, jako je boj proti korupci nebo byrokracii… Dramaticky se ale lišíme v přístupu. Zatímco my na to chceme jít odspodu, Andrej Babiš to chce všechno řídit z centra,“ dodal.

Gazdík: Za polovinu věcí z kauzy Čapí hnízdo už bych byl ve vazbě

Při diskusi o případné povolební spolupráci s hnutím ANO se Gazdík vyjádřil i ke kauze Čapí hnízdo. Za polovinu věcí z kauzy by už podle svých slov dávno seděl ve vazbě. 

„Na Čapím hnízdu mi vadí nejen to, že Agrofert neměl nárok čerpat dotaci, vadí mi i dvojí metr. Kdybych já nebo jakýkoli starosta v této zemi udělal s dotací polovinu toho, co se stalo v Čapím hnízdě, tak už mě Ištvan (Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce v Olomouci – pozn. red.) nahání a už možná sedím ve vazbě,“ uvedl v Interview ČT24.   

Pravice nyní v Česku zažívá těžké období. Podle Gazdíka si za to může z velké části sama. „Byli jsme trochu nabubřelí a málo jsme vnímali potřeby lidí. Na druhou stranu jsme vyvedli Českou republiku z těžkého období ekonomické krize. Není zásluhou této vlády, že se nachází v době výrazného hospodářského růstu,“ poznamenal.