Učitelé mohou žákům podat vybrané léky - pak za to ale mají odpovědnost

Učitelé smějí podat léky třeba v případě cukrovky (zdroj: ČT24)

Učitelé často musí rozhodovat o tom, zda žákům ve škole podat či nepodat léky. Pokud se rozhodnou pro první možnost, pak za to musí převzít odpovědnost. Podle ministerstva školství učitelé dětem léky podat mohou, ale jen v případě onemocnění, jako je třeba cukrovka, a musí k tomu mít navíc souhlas lékaře a rodičů.

„Škola by měla proškolit zaměstnance tak, aby ten konkrétní zaměstnanec – učitel – byl obeznámen ohledně projevů onemocnění,“ uvedla náměstkyně ministryně školství Dana Prudíková.

Eva Kermesová chodí do 4. třídy – od sedmi let má cukrovku a musí si píchat inzulin. Její učitelka na ni občas pozná, že není v pořádku. „Je na ní vidět větší únava než běžně, začíná polehávat a taky má trošku jiný výraz v očích. Už to na ní poznám,“ popisuje učitelka Lenka Rezková. Pak se Eva musí píchnout do prstu, změřit si hladinu cukru z krve a nadávkovat si inzulin. 

Problém ale může nastat ve chvíli, kdy by malá Eva například kolabovala a sama by si lék píchnout nedokázala. Učitelka sice postup zná, přesto by váhala a volala rodičům. „Je to velmi komplikované, abychom dostáli všem legislativním krokům,“ dodává ředitelka Eva Smažíková.

Vydáno pod