Vláda je proti povýšení šéfa Vojenského zpravodajství. Kvůli únosu Čechů v Libanonu?

Vláda odmítla propůjčení generálských hodností šéfovi Vojenského zpravodajství Janu Berounovi a jeho zástupci Liboru Jílkovi, uvedla to agentura ČTK. Vedení Vojenského zpravodajství bylo v posledních měsících kritizováno za postup v případě únosu pětice Čechů v Libanonu. S povýšením dalších osmi vojáků ministři souhlasili, včetně šéfa generálního štábu Josefa Bečváře, který má získat nejvyšší hodnost, armádní generál. Vojáky do generálských hodností jmenuje prezident, a to k 8. květnu nebo 28. říjnu.

Na vedení vojenských zpravodajců se snesla vlna kritiky za postup v případě únosu pětice Čechů v Libanonu. Jedním z unesených totiž byl i příslušník armádní tajné služby Martin Psík. Zadržení Češi byli propuštěni 1. února po 199 dnech v zajetí.

Podle spekulací tisku Vojenské zpravodajství (VZ) padlo do pasti libanonských kolegů. Jeho práci následně kritizovali poslanci i bezpečnostní experti. Česko nakonec své zadržované občany podle informací médií vyměnilo za údajného pracovníka libanonských tajných služeb Alího Fajáda. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) si nechal zpracovat analýzu přístupu VZ, zpravodajci podle něj v případu zásadně nepochybili.

Povýšeni mají být Tuhý, Ryba i Komorous

Vláda naopak navrhla povýšení policejního prezidenta Tomáše Tuhého a šéfa hasičů Drahoslava Ryby do vyšší generálské hodnosti. Generálem by se také měl stát ředitel Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Jiří Komorous. Generály jmenuje prezident republiky. Vláda rozhodovala také o povýšení vojáků. Podle webu úřadu vlády jmenování generálů schválila se změnami. 

Ministři se v pondělí shodli, že prezidentu Miloši Zemanovi doporučí jmenování Tuhého a Ryby do hodnosti generálmajora, tedy do druhé nejvyšší generálské hodnosti. Oba jsou v současné době brigádními generály.  Tuto hodnost by nově měl získat také Komorous, který je v současné době plukovníkem. Hodnost brigádního generála by měla být propůjčena také náčelníkovi Vojenské policie Pavlu Křížovi.

Komorousovo jméno zaznělo v souvislosti s nedávnou návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku. Podle některých médií údajně stál za příchodem dvou policistů do pražské FAMU v souvislosti s vyvěšením tibetské vlajky na budově vysoké školy. Vedení policie i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) to ale popřeli. Ministr minulý týden řekl, že Komorous má jeho důvěru a že si nemyslí, že by v celé záležitosti „figuroval a hrál aktivní roli“.

Vydáno pod