Chovanec dostal od vlády za úkol odmítnout v Bruselu trvalé kvóty

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se na čtvrtečním jednání evropských ministrů postaví proti zavedení trvalého mechanismu na přerozdělování žadatelů o azyl. Podle mandátu, který mu schválila vláda, má také prosazovat posílení pohraniční a pobřežní stráže, sdělil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ten tzv. trvalé kvóty odmítl i v neděli, kdy naznačil, že by se jim Česko mohlo bránit i žalobou.

Evropská komise představila na počátku dubna návrh změn v evropské azylové politice, součástí je i trvalé zakotvení přerozdělovacího mechanismu – obdoby kvót jednorázově schválených loni na podzim. V úvahu připadají i jiné možnosti, konečný návrh předloží komise do poloviny roku. Česká vláda trvalé kvóty odmítá. „Budeme hledat spojence a vytvářet alianci, která by odmítla to, co je nefunkční, a soustředit se na to, co je schopno nám pomoci,“ řekl ČT ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Vládě se podle jejího předsedy nelíbí ani jádro myšlenky na centralizaci azylové politiky. „Nesouhlasíme s tím, aby se přesouvaly pravomoci v oblasti azylu na unijní úroveň,“ řekl Sobotka po jednání.

Stanovisku vlády také odpovídá mandát Milana Chovance pro nadcházející jednání rady ministrů vnitra EU. Proti myšlence trvalých kvót se má ohradit. Hana Malá z ministerstva vnitra upozornila, že ministr Chovanec s největší pravděpodobností nebude na bruselské schůzce osobně. Měl by ho zastoupit jeho první náměstek Jiří Nováček.

Zaorálek: Dohoda EU-Turecko může sloužit jako model (zdroj: ČT24)

Česko chce, aby EU reagovala na migrační krizi posílením ostrahy své vnější hranice. „Prioritami české vlády v oblasti migrační politiky zůstává zachování Schengenu a volného pohybu v EU. Prvořadým úkolem je proto přijmout opatření, která posílí ochranu vnější hranice EU, včetně ustavení společné pohraniční a pobřežní stráže,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

O trvalých kvótách hovořil premiér i v nedělním rozhovoru pro televizi Prima. V pořadu Partie nevyloučil, že kdyby byl přerozdělovací mechanismus schválen, Česko by reagovalo žalobou. „Pokud se zablokování mechanismu nepovede, pak bych nevylučoval žádnou možnost reakce,“ řekl předseda vlády na dotaz na možnou žalobu. Současně však zdůraznil, že se pokusí schválení případného návrhu na trvalé kvóty zabránit. Mimo jiné nechce připustit, aby o nich – podobně jako o původní verzi kvót – hlasovala rada ministrů, kde může být Česko přehlasováno.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) navíc řekl ČT, že je přesvědčen, že proti trvalým kvótám bude více zemí než jenom čtveřice, jež loni hlasovala proti jednorázovým kvótám, popř. visegrádská skupina. „Byl bych rád, kdyby Evropská rada takové rozhodnutí nepřijala. Věřím, že se najde vícero zemí, které se proti tomu ohradí,“ uvedl. I podle premiéra je podpora větší, trvalé kvóty odmítá i Francie.