Stíhání Musely v kauze Mostecké uhelné policie asi přeruší, trpí poruchou

Policie pravděpodobně ze zdravotních důvodů přeruší stíhání Pavla Musely obviněného v kauze Mostecké uhelné. Upozornil na to Český rozhlas Radiožurnál, podle kterého utrpěl bývalý lobbista a obchodník se zbraněmi úraz hlavy, po kterém se u něj rozvinula závažná psychická porucha.

Pavla Muselu stíhá policie kvůli podezření z korupce při privatizaci Mostecké uhelné (MUS). Hrozí mu trest až pět let vězení. Pravděpodobně ale nakonec neskončí ani před soudem, vyšetřovatelé se chystají stíhání přerušit. Z lékařského posudku vyplývá, že trpí závažnou psychickou poruchou.

„Posuzovaný trpí naprosto zásadní poruchou, kterou diagnostikujeme jako nespecifická organická porucha osobnosti. Nedomníváme se, že by simuloval. Není schopen rozumět smyslu vyšetřování ani případnému soudnímu líčení,“ citoval Radiožurnál z posudku.

Policie původně Muselu obvinila vzhledem k tomu, že z jiného posudku vyplývalo, že by mohl své zdravotní potíže zveličovat. Na jedné straně si sice nevzpomněl na dceru, ale na straně druhé si pamatoval expremiéra Stanislava Grosse.

Úraz se Muselovi stal již v říjnu 2008, pět let předtím, než ho policie začala stíhat. Vyrazil tehdy na lov se svým známým Lubošem Novotným, později byl nalezen těžce poraněn v lese. Měl otok a zhmoždění mozku, poškozenou plíci, zlomenou kyčel a osm žeber. Novotný tvrdil, že spadl z mysliveckého posedu, sám se však pro obvinění z vraždy dostal až před soud. Ten ho pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby.

Od roku 2013 potom Muselu stíhá policie, podle vyšetřovatelů podplatil úředníka, který připravoval podklady pro rozhodnutí vlády o prodeji severočeských dolů.

Kromě Musely a úředníka, který podle policie přijal úplatek, čelí v kauze MUS obvinění bývalí manažeři a vlastníci dolů Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus. V červnu 2012 byli obviněni ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Viní je také z podvodu při privatizaci firmy v roce 1999.