Ozvěny sucha: Voda ze studní není v pořádku

TÉMA UDÁLOSTÍ: Problémy, které zavinilo sucho, přetrvaly až do deštivého jara (zdroj: ČT24)

Dozvuky loňského sucha pociťují i v současném deštivém období lidé, kteří pijí vodu z vlastních studen. Podle specializovaných laboratoří v Moravskoslezském kraji byly čtyři pětiny vzorků, které v poslední době zkoumali, závadné. Jednoduchá alternativa není. Kvůli doznívajícímu suchu se lidé, jejichž voda je po loňském létě závadná, ani nemohou připojit k obecním vodovodům.

Rodina Elišky Žahourové pije už půl roku pouze balenou vodu. Laboratorní rozbor ukázal, že je ve vodě ze studny příliš mnoho manganu. „Máme 0,15, když se podíváme na vysvětlivky, vidíme, že mangan může být maximálně 0,1,“ shrnula výsledek Eliška Žahourová. Možnost, že by se dům připojil k vodovodu, však odmítá obec. Žádost zamítlo vedení Domašova u Šternberka již v době, kdy rodina dům stavěla, a nyní znovu. Ve vodovodu totiž není vody dost.

Podobné potíže má řada dalších lidí. „Devadesát procent vzorků ze studní obsahuje látky, které by tam neměly být přítomny,“ upozornila vedoucí laboratoří Aqualia infraestructuras inženýring Lucie Chleboková. Mezi škodlivé látky ve studnách patří kromě manganu také železo nebo dusičnany.

V Domašově se ovšem nemůže kvůli nedostatku vody k vodovodu připojit desetina domácností. Loni nebylo dost vody ani pro ty zbylé. „Dvakrát se musela dovézt voda do místního vodojemu,“ poukázala starostka Michaela Pruknerová.

Ministerstvo chce podpořit nakládání s dešťovou vodou

V případě malé obce na Olomoucku by měly situaci zlepšit plánované vrty, po kterých bude vody více a budou se moci připojit i lidé dosud odkázaní pouze na studny. Ministerstvo životního prostředí přišlo ještě s jednou myšlenkou. Chce motivovat lidi, aby šetřili pitnou vodou tak, že jako užitkovou budou využívat dešťovou vodu.

Pomoci tomu má program Modrá úsporám, ze kterého bude možné získat příspěvky na nákup domácích nádrží nebo tůní na zalévání. „Chceme motivovat lidi, aby s ní (dešťovou vodou) lépe hospodařili, lépe ji zadržovali,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Příspěvky, které začne stát rozdávat napřesrok, by ale měly pomoci i se zlepšením zásobování pitnou vodou. Půjdou například i na technologie do domů či bytů, které pomáhají s její recyklací.