Vystřižené razítko i neexistující strana – kuriozity z politických výročních zpráv

UDÁLOSTI: Výbor již zkontroloval většinu došlých zpráv (zdroj: ČT24)

V Poslanecké sněmovně se scházejí výroční finanční zprávy politických stran. Měly sice všechny být hotové do konce března, ale stále chybí téměř polovina. V těch, které přišly, navíc kontrolní výbor narazil na několik nedostatků, za nejzávažnější považuje vystřižené a přilepené razítko auditora na zprávě Romské demokratické strany. Bez větších závad je naopak zpráva od strany US-DEU, která však již neexistuje.

Strany mohly letos poprvé poslat výroční zprávy i datovou schránkou. Přesto půl měsíce po termínu, kdy měly být všechny hotové, stále chybí 106 z celkových 244 očekávaných zpráv.

V mnoha z těch, které přišly, potom našli členové sněmovního kontrolního výboru chyby. Konkrétně se jim nelíbí zprávy 40 politických stran a hnutí, i když jde většinou jenom o formální nedostatky.

Vystřižené razítko

Zprávu Romské demokratické strany však posuzují sněmovní právníci. „Dodala zprávu auditora, kde bylo razítko vystřiženo z jiného dokumentu a přilepeno,“ uvedl předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM). Navíc patří razítko auditorovi, který má již více než rok ukončenou činnost.

Předseda strany Miroslav Tancoš zodpovědnost za nedostatky odmítl. „To dělala paní účetní. Řekla, že to předkládá auditorovi, že to dává dohromady. Dostala na to peníze, tím pádem pro mě to bylo vyřízeno,“ řekl.

Zpráva Unie svobody-Demokratické unie je potom poněkud neobvyklá tím, že patří již neexistující straně. Někdejší vládní partaj loni zanikla. „Ale likvidátor, který dokončoval činnost strany, podal výroční zprávu,“ poznamenal Vladimír Koníček.

Příště by mohl zprávy kontrolovat nový úřad

Napřesrok by již členové kontrolního výboru mohli mít méně práce. Vládní strany totiž chtějí, aby na kontrolu výročních zpráv vznikl speciální úřad. „Mezinárodní zkušenosti jasně ukazují, že jedině nezávislý orgán má možnost dohlížet na dění,“ zdůvodnil návrh poslanec ANO Radek Vondráček. Vznik úřadu pro kontrolu výročních zpráv podpoří i lidovci, ačkoli měli původně jinou představu. „Dlouhodobě jsme prosazovali, aby byla rozšířena pravomoc NKÚ,“ nastínil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Zcela jisté, že nový úřad minimálně s patnácti úředníky opravdu vznikne, však není. Z návrhu není nadšen poslanec nejsilnější sněmovní strany ČSSD Jeroným Tejc ani opozice. Ta se obává, že úřad nebude nezávislý. „Budou to vyhozené peníze. Navíc úřad bude nějakým způsobem spadat pod vládu,“ uvedl předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch.

Novela zákona je ve sněmovně ve druhém čtení. Zřízení úřadu na kontrolu výročních zpráv ale není jediná jeho součást. Zavádí například také stropy pro financování volebních kampaní.