Babiš lékařům: Nejsem váš nepřítel, ale spojenec. Pomůžu vám hledat rezervy

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nabídl lékařům spolupráci při hledání rezerv v českém zdravotnictví. Na setkání k 25. výročí obnovení České lékařské komory (ČLK) poukázal na to, že i když se jako ministr financí brání přidávat teď další peníze, protože hospodaření resortu je neprůhledné, není nepřítel lékařů, ale spojenec. A to právě v hledání rezerv, aby bylo na růst jejich platů.

Babiš lékařům vyčíslil růst finančních zdrojů do zdravotní péče od roku 2000. Letos zdravotní pojišťovny disponují 252 miliardami korun, před 16 lety to bylo jen 111 miliard korun. Na odvodech na děti, důchodce či nezaměstnané dá letos stát celkem 63 miliard korun, připomněl ministr financí s otázkou, kam se tyto peníze ztrácejí, že na růst platů nezbývá.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) žádá pro rok 2017 zvýšení odvodů státu o deset miliard korun, chce tak získat prostředky na rychlý růst platů, aby lékaři a sestry z nemocnic neodcházeli. Jeho požadavek podpořil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Růst odvodů o deset procent v příštím roce podporuje i ČLK a krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů.

Babiš uvedl, že by byl i pro dvacetiprocentní navýšení, nejprve se ale musí s penězi ve zdravotnictví hospodařit transparentně. Tradiční slova o „černých dírách“, kudy peníze unikají, ale tentokrát před lékaři nezopakoval. Sjezd ČLK ho loni vyzval, že pokud má konkrétní poznatky, ať to oznámí, pokud je nemá, ať mlčí a neuráží lékaře a sestry.

Babiš k Němečkovi: Ministerstvo ani není řízeno

To, jak jdou peníze do zdravotnictví, je jeden problém, a jak se v něm dělí, je problém druhý. Platy jsou hanebné. Lékařská komora si myslí, že by lékařský plat měl být vztažený k průměrné mzdě a že by u kvalifikovaných lidí měl být třikrát takový.
Pavel Pafko
chirurg

„Lékaři i sestry jsou skvělí, i personál, ale zdravotnictví není transparentní,“ shrnul svůj názor na resort Babiš s odkazem, že stejný názor vyjadřuje i OECD či Evropská komise. „České zdravotnictví je firma, kterou je potřeba restrukturalizovat,“ dodal v Událostech, komentářích

„Problém je netransparentnost, neefektivní řízení, nehospodárnost. Zdravotnictví neumí ani spočítat vstupy a výstupy, neumí rozdělit náklady osobní, na investice, na provoz,“ prohlásil s tím, že by se měly zavést centrální nákupy. Rezervy v resortu odhaduje na dvacet miliard korun.

Nad centralizací zdravotnictví ale zapochyboval chirurg Pavel Pafko. „Dnes už prakticky není možné. To bylo možné do doby ministryně Součkové, kdy se ještě z ministerstva na Palackého náměstí řídila celá země. Dnes máme krajské, městské, soukromé i církevní nemocnice,“ uvedl.

Resort má podle Babiše obrovské rezervy v řízení. „Myslím si, že ani není řízeno,“ řekl s výtkou k Němečkovi. Přístrojovou komisi na ministerstvu, která schvaluje nákupy drahé techniky do nemocnic, označil za nefunkční. Zkritizoval i to, že stále není dotažen projekt DRG, který by zajistil, aby nemocnice dostávaly za stejnou léčbu stejné peníze.

Hlavní problém je, že se z hlediska provozu a investic nedějí ve zdravotnictví takové kroky, aby bylo transparentní. Proč stát centrálně nenakupuje? Proč za jednu diagnózu není stejná úhrada? Resort není dobře řízený – on není řízený vůbec.
Andrej Babiš
premiér, předseda hnutí ANO

V letech 2014 a 2015 dostalo zdravotnictví navíc 25,5 miliardy, letos za první čtvrtletí tři miliardy. Na konci roku to může být tedy 12 miliard, za dobu nynější koaliční vlády téměř 38 miliard korun. „Ptám se pana ministra Němečka, kde jsou ty peníze, proč je nedá zdravotníkům,“ řekl Babiš. Připomněl, že v době ustavování koaliční vlády měl zájem o zdravotnictví, neměl ale nikoho na tento post, takže resort získala ČSSD.

Babiš vs. Pafko: Jak na nemocné zdravotnictví? (zdroj: ČT24)
Vydáno pod