Ministerstvo práce pošle sociálním službám 350 milionů na platy

Ministerstvo práce pošle sociálním službám 350 milionů na platy (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce rozdělí poskytovatelům sociálních služeb dalších 350 milionů korun. Peníze, které dostanou nejpozději v červnu, by měli použít na zvýšení výdělků. „Sociální služby a lidé, kteří v nich pracují, poskytují naprosto nepostradatelnou pomoc nejpotřebnějším skupinám obyvatel v naší zemi a jejich rodinám,“ uvedla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Podle náměstkyně Zuzany Jentschke Stöcklové (ČSSD) v sociálních službách pracuje asi 30 000 lidí. Jejich výdělek je ale často nízký a zdaleka nedosahuje průměrné mzdy, která v posledním loňském čtvrtletí činila 28 152 korun.

Peníze na vyšší odměňování by měla dostat zařízení krajská, církevní i ta, která provozují neziskové organizace či firmy. „Budeme se snažit, aby se peníze k poskytovatelům sociálních služeb dostaly co nejrychleji, aby je měli nejpozději v červnu na účtech,“ uvedla Jentschke Stöcklová.

Podle údajů ministerstva práce by letos mělo do dotací na sociální služby putovat 8,92 miliardy korun. Loni se vyplatilo 8,57 miliardy. V roce 2009 činila suma 7,41 miliardy korun. O dva roky později byla už o 1,2 miliardy nižší, v dalších letech ale znovu postupně rostla.

Ministerstvo peníze pro sociální služby hledalo dodatečně každý rok. Provozovatelé zařízení si stěžovali na to, že kvůli nedostatku financí budou muset služby omezit či dokonce jejich provoz ukončit. Například v roce 2013 resort zajistil finanční injekci půl miliardy, předloni 750 milionů korun a loni 720 milionů Kč.

Vydáno pod