Pozor na kontroly komínů: Sankce hrozí kominíkům i majitelům domů

S končící topnou sezonou začíná kominíkům období pravidelných kontrol – podle hasičů lidé komíny stále zanedbávají, od října vyjížděli k 700 požárům. Za 90 % požárů komínů přitom můžou nevyčištěné saze, které se vznítí. Zbytek pak může způsobit třeba vadná konstrukce.

I když byla letos zima mírnější, spalinové cesty jsou podle kominíků zanesené víc. Kontroly by tak prý lidé odkládat neměli. Spalinové cesty musí vidět kominík minimálně jednou ročně. Jejich průchodnost hlídá z obou stran. 

Ze statistik hasičů vyplývá, že u nás dochází každý rok ke zhruba 900 požárů komínů. V posledních třech letech se jejich počet mírně snižuje. S příští topnou sezonou ale doufají hasiči v ještě lepší čísla. Kontroly komínů s přísnějšími postihy totiž nově nařizuje přímo požární zákon. 

V posledních třech letech počet požárů klesá (zdroj: ČT24)

Pokud kontrolu zanedbá kominík, tak může dostat až 50tisícovou pokutu. Na jeho nedbalost ale musí upozornit přímo zákazník, jinak ji hasiči odhalí, až když je pozdě. „Je to vlastně takový bič na kominíky, ale nám se to líbí, protože je to bič na ty nepoctivé,“ dodává Petr Dušek ze Společenstva kominíků. 

Když se vyhnou kontrole sami majitelé, může je to stát i dvojnásobek. „Pokud kominík přijde a zjistí nějaký zásadní nedostatek typu zazděného trámu v komíně, tak je jeho povinností tento nedostatek nahlásit,“ varuje mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.